Moja historia z Safrankami :)

Tutaj wstawiamy zdjęcia i opisy swoich samochodów.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Kaker
Forumowicz
Forumowicz

Moja historia z Safrankami :)

Post by Kaker »

Witam. Safranami zaraził mnie mój tato kiedy to w roku 1996 sprowadził pierwszą z trzech safranek. Ph I 95r RXE wtedy to jako dziecko chyba jedyne w Mielcu jeździłem na tylnej skórzanej elektrycznej kanapie a koledzy z podstawówki nie wierzyli że mam samochód który gada :D :D
Tato w 2004r sprzedał ostatnią Safranke a ja zacząłem swoją przygodę w 2008r kiedy to kupiłem to cudo:
Rocznik 1992 2,1TD z dodatkowego wyposażenia miał climatronik i klimatyzacje którą musiałem wyłączać przy wyprzedzaniu żebym dzisiaj mógł napisać tego posta ( 15 koni więcej ):D

Image
Image
Image

Następny 1997r. 2.0 136km. PHII tu już było troszke lepiej wyposażony tempomat, poduszka,gadaczka... .

Image
Image
Image
Image

Wtedy tato jeżdził Chryslerem 300m ( automat ) i zapragnąłem tego luksusu jakim jest automat :) Wiec zakupiłem ostatnią safranke (tak myślałem ) z 99r RXT 2,5l 165km automat :) Wersja była praktycznie najbogatsza, jeździłem 6 lat super autko bezawaryjne ale.. ale.. . Coś brakowało temu egzemplarzowi do mojego ideau safrana :)

Image
Image
Image

Pewnego niedzielnego ranka obudziłem się z bólem głowy ;) rutynowo patrze na olx i mówię do Żony: patrz to jest mój ideał Safrana.
I tak marudziłem chwilkę Żonie i odpowiedziała: To kup sobie go albo zamknij laptopa i daj sobie spokój. Cena była 4900zł i autko wystawione od godziny wiec nie chciałem żeby mnie ktoś wyprzedził i oto on :)

Image

Rocznik 2000 v6 Initiale Paris i wszystko jasne ;P
Brakowało mi takich niuansów jak: 16calowe felgi nowszy wzór, spojlerek, obszycia skórką drzwi i przede wszystkim tunela środkowego koło radia który strasznie się rysował, szarej skóry,dwóch rurek z tyłu, 3,0L v6 :D każdy kolejny konik to dobry konik :D, i wcześniej nie miałem podświetlania przy skrzyni P R N D 3 L i 1,2, memo przy fotelu.
Kupiłem go wiosnną 2017r. z przebiegiem 200tyś i zadbanym wnętrzem za ostateczną cenę 3600zł lecz musiałem obiecać ze nie jestem handlarzem a pasjonatem :)
Troszkę tysi trzeba było w nią zainwestować: laczki, rozrząd, termostat, itd. :D.
Za poprzednim moim safranem nie tęsknie że sprzedałem bo sąsiad czasem da sie przejechać :)
Jedynym minusem tej initialki jest ZF 4hp20. Przy niskich obrotach czasem ciężko się z nią dogadać, przykładowo hamując do 5-15km/h i od razu dodać gaz :D kto ma ten wie co bedzię, podobno tak mają ale za to ma wiekszę IQ potrafi hamować silnikiem na 1,2,3 biegu w porównaniu do Asiana :P

Image
Image
Image

Koniec :P
Last edited by Kaker on 2018-02-04, 11:56, edited 1 time in total.
Kaker
Forumowicz
Forumowicz

Post by Kaker »

Image
Image
Image
Image
mruczek
Forumowicz
Forumowicz

Post by mruczek »

no wyrwać taką initiale za 3600... szacun ;) ładna sztuka :) i to w mojej okolicy .... Mało takich pasjonatów safran jak my na południu Polski :)
Safrane 2.5 20V
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Na wschodzie jeszcze mniej. Ladna :P
You Brought Two Too Many .
Kaker
Forumowicz
Forumowicz

Post by Kaker »

no całkiem blisko mieszkamy :) nie dużo zapłąciłem ale sporo włożyłem i to nie koniec. Kończy sie tłumik końcowy a z tego co pamiętam tani nie jest. Jedynie zastanawiałem się co ze skrzynią zrobić ? Nie wiadomo w jakiej kondycji jest, wymiana dynamiczna oleju + czyszczenie 1000zł i nie wiadomo czy za pół roku nie padnie. To według mnie lepiej jeździć aż padnie i kupić za 900zł używana z gwarancją rozruchową :D
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Tak, z gwarancją do bramy . Filtr oleju też przydałoby się wymienić.
You Brought Two Too Many .
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

jakbym widział, że jest taka wystawiona to pewnie też bym ją chciał kupić :)

gratulacje i powodzenia w dochodzeniu do ideału
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Do dzisiaj nie ogarniam dlaczego Initiale nie miało ramek na pedały. Komuś kto przy********ł uchwyt do telefonu na wkręty do skóry na tunelu trzeba by urwać jajca.
Kaker
Forumowicz
Forumowicz

Post by Kaker »

Do dzisiaj nie wiedziałem że są jakieś ramki na pedały :] Popieram pomysł z jajcami.
Post Reply