Problemy ze skrzynią , klima , spadki napięcia prośba o pomo

Sprawy związane z mechaniką

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Problemy ze skrzynią , klima , spadki napięcia prośba o pomo

Post by tomaodgroma »

Witam wszystkich .

Jestem nowy na forum także jeśli gdzieś się pomyliłem proszę o wyrozumiałość .

Otóż mam parę pytań odnośnie mojego samochodu
1. Raz na jakiś czas zdarza mi się że pojawiają mi się dwie kontroli jedna taka jak by prądnica w kwadracie i druga jakiś megafon z podpisem auto ...
Wyczytałem na forum że to może dotyczyć skrzyni .
Auto dziwnie szarpie po objęciu gazu ....
2.Nabiłem czynnik w klimatyzacji ale nie działa znaczy AC się świeci ale klima nie chłodzi ... i co jakiś czas jak wyświetli się serwis a jest to bardzo rzadko wyskakuje w panelu klimatronika błąd 7c po lewej stronie .
3. Co może być grane jeśli kontrolki na desce rozdzielczej i mały wyświetlacz godzinowy podswietlaja się na pomarańczowo ale np zegar się nie wyświetla .. data także nic zero a kontrolki na desce raz zapalaja się raz gasną mam na myśli np ten mały wyświetlacz co pokazuje biegi automatu .

Co do samochodu :
Safrane PHII
2.5 20V
Wersja ze wszystkim prócz tylnej rolety i nawigacji .

Dziś wymieniłem akumulator i klemy i bez zmian .

Pozdrawiam
Tomek
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Zapomniałem skrzynia oczywiście automatyczna .
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Rozumiem ,że Safrana użytkowana w Niemczech ? Jeśli chodzi o niedziałające podświetlenie zegarów i zegarka to poruszaj regulacją podświetlenia . Często się przycina . Co do klimy to na forum jest bardzo dużo info wystarczy poszukać ... zrób reset klimy na początek . Co to automatu za mało informacji . Kiedy ostatnio zmieniany był olej ?
You Brought Two Too Many .
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Witam , dzięki za odpowiedź .

Tak safran użytkowany w Niemczech i tutaj też kupiony od drugiego właściciela .
Co do pokretła w czasie regulacji od początku zakresu do końca jest ciemno jaśniej potem nie ma nic a potem jeszcze jaśniej a potem czarna dziura ale nie na wszystkich kontrolkach. Zegara jak nie było tak ni ma ..
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Odnośnie klimy szukałem na forum ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego konkretu odnośnie tego błędu 7C a reset robiłem kilka razy.... i nic żadnej poprawy czasami mam takie wrażenie jak by coś tam leciało tego czynnika ale bardzo mało ..
Co do automatu właśnie też o tym myślałem ale mechanik mnie poinformował że ta skrzynia jest bezobsługowa .. ja osobiście oleju w skrzyni nie wymieniłem a bardzo mi zależy na tym żeby to auto doprowadzić do porządku . Jest to mój drugi safran ( niestety jeden na polskich blachach został zmasakrowany przez jakąś bandę baranów .
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Dzięki !!!

Coś tam już wiem tylko szkoda że cholera nie wyjaśniło się to do końca Presostat można chyba powiedzieć w takim razie że taki odpowiednik termostatu tylko reagujacy na ciśnienie ?? Przynajmniej tak to rozumie . . Ciekawe czy ja coś takiego tu dostanę ^^
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Czyli ten presostat to inaczej czujnik ciśnienia klimatyzacji ?
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

Tak odpowiada on za to że jakbyś nie miał czynnika to nie puszcza sprężarki żeby się nie zatarła. Co do skrzyni sprawdź czujnik położenia przepustnicy i kostkę idącą do niego, miałem ostatnio podobne szarpanie i wyrzucało błąd skrzyni ale po clipie się wyjaśniło, winna była kostka. Kickdown działa i zbija dobrze biegi?
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

No właśnie.
Wczoraj gadać ka się odezwała i ten pierwszy błąd ten z tą pradnicą wytłumaczyła jako problem z wtryskami paliwa a ten drugi skrzynia jak się świeci to nie ma kick downu ale biegu zmienia normalnie.
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

tomaodgroma jeżeli chodzi o klimę to podjedź sobie na Reja do W. Zatorskiego. Tani nie jest ale możesz załatwić sprawę kompleksowo. Wyjaśni gdzie problem i doradzi co trzeba zrobić aby wszystko działało. Co do skrzyni automatycznej to wyleczyłem się ze stwierdzenia "skrzynia bezobsługowa". W każdej musisz zmieniać przynajmniej olej zgodnie z zaleceniem jego producenta (oleju). Jeżeli będziesz miał sprawdzonego Gościa od skrzyń automatycznych w okolicach Bielska daj znać.
P.S. Mam nadzieję że jesteś z Bielska-Białej... ;)
tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Witam Panowie !

Sorry że taki długi czas się nie odzywam ale same pogrzeby w tym roku ...

W każdym razie co do Szafki .

Błędy na tablicy zgasły już się nie pokazały .

Dostałem z salonu renault opis błędów do klimy po polsku jak ktoś chce prześlę chętnie . W każdym bądź razie błąd 7c oznacza zwarcie w obwodzie elektrycznym ale jeszcze się nie dowiedziałem co to bo niestety tutaj u nas w niemczech nie ma takiego pojęcia jak elektryk samochodowy :P.... temat obcy ostatnio usłyszałem od jednego że jak coś się rąbie w elektryce to nic nie zostaje tylko do Renu wrzucić w każdym razie z głową lekko mają .

Co do skrzyni skrzynia cholera dalej szarpie raz od czasu ma takie fazy chcieliśmy to zdiagnozować w kilku warsztatach ale ... właśnie nie chce się cholera do kompa podpiąć ( próbowali tego dużego zielonego bosha , jakiś inny clip na w a w serwisie Renault to jakieś matoły pracują ( jaki to zabytek im przywiozłem) ) więc nie odczytaliśmy błędów...

Tak się zastanawiam czy to zwarcie w elektryce nie powoduje takich cyrków ...
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

tomaodgroma
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomaodgroma »

Ty to masz oko :) !!
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Co do szarpania to w skrzyni 4hp20 były teorie że czujniki nad pedałem hamulce potrafią powodować szarpania.
Wiem że masz inną skrzynię, ale może warto ten trop sprawdzić.
Post Reply