2.5 pb+lpg dłuuugo kręci zanim zapali

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
matth
Forumowicz
Forumowicz

2.5 pb+lpg dłuuugo kręci zanim zapali

Post by matth »

Witajcie,
Tatowa Safrana 2.5 99r zaczęła jakiś czas temu kaprysić przy odpalaniu. Niegdyś paliła już na widok kluczyka, a teraz kręci i kręci i jeszcze kręci zanim zapali. Zarówno na zimno jak i na gorąco. Nie ma też znaczenia czy zgasi się ją na lpg czy na pb - jest tak samo. Jak już zapali to chodzi normalnie, nie gaśnie, etc. Podpiąłem się i zero błędów w kompie. Gdzie szukać dziada?
<Pozdrawiam>
mruczek
Forumowicz
Forumowicz

Post by mruczek »

moja jak długo kręci to znak że trzeba paliwa dolać... po dolaniu odpala od strzała ;)
Safrane 2.5 20V
matth
Forumowicz
Forumowicz

Post by matth »

Eeee.. to nie to :P pół baku wietrzeje w przypadku mojego ojca non stop ;)

Serio pytam. Czujnik położenia wałka, wału, może ciśnienie paliwa, czujnik temp w dolocie? Coś typowego mamy w 2.5? Albo tips and tricks jak wykluczyć poszczególne elementy? Czujniki położenia zwykle niedomagają na gorąco, ale niekoniecznie w każdym silniku ta reguła się sprawdza. Kurna, kiedyś to forum żyło chyba bardziej :/
<Pozdrawiam>
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

matth, błędu w clipie moze nie być, ale sprawdź w odpowiedniej zakładce na żywo jakie wartości pokazują czujniki i czy to co pokazują ma sens. może być tak, ze auto zimne a temp. płynu pokazuje 80 i nic się nie zmienia, wtedy nie pokaże błędu ale wartość jest nieprawidłowa
Post Reply