Przy okazji wizyty na złomie w UK (kumpel rozwalił auto) wyciągnąłem z Lagi II lusterko fotochromatyczne. Jest to jednostka niezależna tj. nie bazuje na czujnikach zewnętrznych, wszystko jest w lusterku tj. jak mniemam 2 fotorezystory, stabilizator napięcia, parę diod itp.
Jeden "czujnik" znajduje się z przodu lusterka (skierowany na drogę), a drugi z tyłu "obserwując" drogę za nami. Jeśli natężenie światła z przodu będzie mniejsze od tego z tyłu lusterko zacznie się ściemniać. Wydaje mi się, że działa to na zasadzie dzielnika napięcia w którym napięcie zmienia się w zależności od rezystancji a co za tym idzie od natężenia światła.
Abstrahując od zasady działania - wystarczy podpiąć 2 przewody - plus i minus.
Lusterko jak pisałem pochodzi z Laguny II. Tak wygląda po rozebraniu obudowy (przy ściąganiu wypięła mi się wtyczka wewnątrz i musiałem rozłożyć)
Wstyczka ma jednak 3 piny. Z tego co się orientowałem na 3 pin podaje się plus z biegu wstecznego co powoduje maksymalne rozjaśnienie lusterka. W lusterku które posiadam brakuje jednak tego 3ciego przewodu, ale chcę go dołożyć. Reakcja lusterka trwa kilka sekund aczkolwiek działa to bardzo fajnie.
Sposób montażu - tutaj trzeba ściągnąć oryginalne lusterko i rozwiercić kulkę na której wisi lusterko aby poprowadzić przez środek przewody jak to jest w oryginalne. Jest to sposób który wydaje mi się najbardziej optymalny bo jako całe lusterko nie podejdzie. Plastik jest podobno bardzo twardy. Wielkość kulek jest na oko taka sama. Dzisiaj będę się w to wgłębiał bo zdemontowałem lusterko w szafie i robię przekładkę.
Podłączenie w aucie - zasilanie pociągnę z panelu na suficie tj. plus z pozycji zapłonu. Masę puszczę przez przycisk aby móc w razie potrzeby wyłączyć lusterko (miałem w ręce też lusterko z Saaba Aero które miało przycisk na lusterku, ale posiadało aż 5 przewodów, więc wybrałem to z Lagi). Przycisk umieszczę albo na lusterku (obudowa) lub na pod parapetem od deski rozdzielczej.
Samo lusterko jest o parę centymetrów szersze niż to z szafy. Postępy udokumentuję aby chętni mogli dołożyć ten gadżet do siebie.
pozdrawiam
EDIT by kgb5:
Przeniosłem do działu instrukcje obsługi.