Cześć
Ostatnio zauważyłem ,że od tego czujnika wychodzą dwa przewody, wchodzą 15cm od niego w kostkę a z tej kostki wychodzi juz tylko jeden przewód.
Co to za czujnik??
Znajduje się pod kopułką
Odgrzewam temat, mógłby ktoś sprawdzić ile kabelków wychodzi z kostki która jest tam podłączona (zaznaczona niebieskim)?? tak jak już wspominałem i zaznaczyłem na zdjęciu czerwonym kolorem w stronę silnika wychodzą 2 przewody natomiast za tą szarą kostką jest już tylko jeden, pomarańczowy.
Motor to 2.5 benzyna aut.
Znalazłem wiązke elektryczną od 2.5 na allegro tam tez do tej kostki był tylko jeden pomarańczowy, ale chce się jeszcze upewnić.
A gdzie właściwie jest w 2.5 czujnik temperatury dla silnika??
Są zapewne 3 . Jeden na zegary i do sterownika , drugi właśnie od ikonki przegrzania , trzeci przy chłodnicy . Tych pierwszych dwóch szukaj na głowicy .
Jeżeli faktycznie jest to ten od ikonki przegrzania to raczej nie dowiem się czy działa, dopóki się nie przegrzeje. Chyba, że po uruchomieniu silnika na zegarach pojawia się ta kontrolka i po chwili gaśnie, co oznacza że czujnik działa. Dobrze myśle??
Ten czujnik z nr 14 podaje też na zegary . Wentylatorem steruje czujnik nr 1 oraz ( poprawka to od przegrzania ) podaje info do kompa , jest przy termostacie . Masz jeszcze jeden przy chłodnicy z nr 5 .
Attachments
Last edited by SURU on 2019-05-12, 20:41, edited 2 times in total.