Wymiana oleju 2.5 20V

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Wymiana oleju 2.5 20V

Post by Daroot »

Jak sie wymienia olej - każdy wie, więc nie będę tego opisywał.

Natomiast chciałbym napisać iż po odkręceniu korka z miski oraz filtra - olej zaczął sobie lecieć do miski, wróciłem po 15 minutach i dziwnie mało wydało mi się tego oleju w misce.
Z ciekawości podpiąłem taką pompkę:
Image

Okazuje się że w silniku 2.5 20V miska olejowa jest tak skonstruowana że zostaje w niej dużo starego oleju. Ile? Ano wyszło mi po dokładnym obliczeniu - 1.8 litra :szok:
Dlatego przy zmianie oleju, warto się pokusić i odessać resztę oleju, gdyż prawie 2 litry starego oleju na całkowitą ilość 6litrów to 1/3 zostaje nam starego oleju w silniku.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
czerczil

Post by czerczil »

Tak z ciekawości spytam na tym schemacie co Darek dodał faktycznie są dwa korki ale (jeżeli dobrze widze) dlaczego w miejsce korka z nr 15 jest także pokazany czujnik temperatury/poziomu (oleju ta część z nr 13)? Czy to może znaczyć że są dwie możliwości albo czujnik albo korek?! Troche mnie to dziwi... No cóż na mechanice się zbytnio nie znam więc jakby co to nie bijcie od razu :hyhy:
Arcadio

Post by Arcadio »

arek wrote:Mój natomiast ma w tym miejscu (13) czujnik temperatury oleju
Muszę sprawdzić jak jest u mnie (zdaje się nie ma) ale jak Ty go masz, to masz fajną funkcję, tak ja miałem w 2.2 SI. Otóż w trybie serwisowym tablicy rozdzielczej pokazuje Ci dokładną temperaturkę oleju. Szkoda tylko że nie jest ot jedna z funkcji kompa pokładowego, podobnie jak uzyskiwana z trybu serwisowego tablicy informacja o ilości paliwa w zbiorniku, podawanej w litrach. Mogli to dać i zrezygnować ze wskazówkowego "zegara".
Last edited by Arcadio on 2009-08-11, 13:30, edited 1 time in total.
arek

Post by arek »

Mój egzemplarz, to jeden z pierwszych PHII, bo data wydania do salonu to 29.11.96, a pierwsza rejestracja to luty '97. Wy macie silniki już po zmianie, po grudniu '97.
Arcadio

Post by Arcadio »

arek wrote:Mój egzemplarz, to jeden z pierwszych PHII, bo data wydania do salonu to 29.11.96, a pierwsza rejestracja to luty '97. Wy macie silniki już po zmianie, po grudniu '97.
heheheh fakt ja miałem PH I 2.2 Si z maja czy czerwca 1996 :D
Post Reply