Jak wam pokazuje ciśnienie oleju ? (2.5 PH II 20V)

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Arcadio

Jak wam pokazuje ciśnienie oleju ? (2.5 PH II 20V)

Post by Arcadio »

Na postoju zimy silnik 3/4 skali, po dodaniu gazu prawi max
na postoju ciepły silnik 1/2 skali, po dodaniu gazu rośnie do max prawie
podczas jazdy silnik gorący (wentylatory po korku zapięte, wskazówka na 3/4 skali, czyli ostatni gruba kreska przed tymi oznaczającymi niebezpieczną temperaturę, no i spada) - pomiędzy 1/4 i 1/2...
Wiem że to tylko wskaźnik a nie miernik, ale chciałem wiedzieć jak jest u was z analogicznymi silnikami. W poprzednich szafach ( jak w sigu) pokazywane ciśnienie było sporo niższe, dojeżdzało tak do stanu pomiędzy 1/2 a 3/4... a w tym silniku stan ten przekracza. Podobno to normalne - tak twierdzi serwis - ale chciałem się upenić.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

U mnie tak:

-ph1 2,2Si - wskaźnik opadał na zero na ciepłym silniku, a po dodaniu gazu wskakiwał na 3/4 skali.

-Ph1 BT - dokładnie tak samo (aktualnie nie działa wcale :dobani: )

-w Domii ph2 2.0 - jest cały czas około połowy skali, a po dodaniu gazu wskakuje pod sam koniec.
Decentralizacja to przyszłość.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

U mnie bardzo podobnie, z tym że jak odpale silnik to cisnienie leci prawie do konca na wolnych, dopiero jak sie trochę rozgrzeje to wskazowka spada do 3/4 - praktycznie nigdy nie jest nizej... mysle ze to tez zalezy od oleju, jesli ktos ma pelna synteze - to cisnienie moze byc nizsze...
tez na początku tak podejrzliwie na to patrzyłem - widze ze mamy podobne odczucia :D

ciekawostką jest to, ze przy wymianie oleju, odessalem go z silnika, zrobilem juz od wymiany prawie tysiac kilometrow a olej na bagnecie jest caly czas prawie przezroczysty :szok:
To nawet w Z7X tak nie miałem...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Rosic

Post by Rosic »

U mnie na zimnym trzyma 3/4, tak samo przy szybszej jeździe. Rozgrzany i normalna jazda to jakieś 2/3 a rozgrzany i wolne obroty to raczej nie mniej niż 1/2 wskaźnika.
Arcadio

Post by Arcadio »

Daroot wrote:U mnie bardzo podobnie, z tym że jak odpale silnik to cisnienie leci prawie do konca na wolnych, dopiero jak sie trochę rozgrzeje to wskazowka spada do 3/4 - praktycznie nigdy nie jest nizej... mysle ze to tez zalezy od oleju, jesli ktos ma pelna synteze - to cisnienie moze byc nizsze...
tez na początku tak podejrzliwie na to patrzyłem - widze ze mamy podobne odczucia :D

ciekawostką jest to, ze przy wymianie oleju, odessalem go z silnika, zrobilem juz od wymiany prawie tysiac kilometrow a olej na bagnecie jest caly czas prawie przezroczysty :szok:
To nawet w Z7X tak nie miałem...
Ja mam już na oleju 5000 km i jest tak samo - nieśmierdzi benzyną i jest dkołanie czyściutki jak bym na gdzie jeździł. Od wymiany do wymiany nie dolewam - jedynie spada z maxa do 1/4 powyżej min.
Co do ciśnienia - czyli mam ok - bo ten max mnie przerażał :)
Arcadio

Post by Arcadio »

arek wrote:Nie przejmuj się :) W miarę wzrostu przebiegu będzie z czasem coraz niższy - przynajmniej do póki będziesz stosował syntetyk 5W40, to ustabilizuje się zapewne w granicach jakie podałem wcześniej ja i kolega Rosic :)
No nie pamiętam na czym jeżdżę - sprawdzę w książce i jutro napiszę, ale to syntetyk jest, chyba właśnie o podanej przez Ciebie lepkości :) A że TA szafa ma u mnie dożywocie wiec stąd było pytanie :D
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Polecialem do auta to sprawdzic...
Porównaj sobie - silnik nieodpalany od 6 godzin, wiec raczej zimny :)
http://www.youtube.com/watch?v=x__twipH6bU
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Arcadio

Post by Arcadio »

Daroot wrote:Polecialem do auta to sprawdzic...
Porównaj sobie - silnik nieodpalany od 6 godzin, wiec raczej zimny :)
http://www.youtube.com/watch?v=x__twipH6bU
No to jak u mnie..... uffff....
Post Reply