Safrane R5 2.5 by artho

Tutaj wstawiamy zdjęcia i opisy swoich samochodów.

Moderators: SURU, Moderator

patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

a podkówkę też wymieniłeś?
U mnie już nie było gumy praktycznie jak się do tego dotknąłem.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie z braku posiadanej na ten temat wiedzy :P
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

To się dopytaj mechanika, albo sprawdź, bo jak podkówka jest uwalona, to nowa poducha długo nie wytrzyma.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Mechanik swój i Safran sporo robił moje i znajomych więc pewnie wymienił ;)
Da się to łatwo samemu sprawdzić? tzn. widać to?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Jak się z góry ta osłonę zdejmie, to chyba widać.
Ta podkowa kosztuje prawie tyle co poducha, więc podejrzewam że wiedział byś o jej wymianie. Chyba że nie było potrzeby.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

No i nadszedł ten moment, że po prawie 4 latach chyba muszę się z moją Safraną pożegnać. Przychodzi mi to z bólem, ale prawie od roku nie miałem czasu niestety należycie zajmować się tym klasykiem.. bardzo dużo pracy i brak czasu. Sprzedaję, ponieważ jestem przekonany, że ktoś inny obecnie będzie w stanie lepiej zaopiekować się autem lub jego częściami, jeżeli postanowi ją rozbierać.

Pech chciał, że Safrana na ten brak czasu odpowiedziała rdzą w kilku miejscach, która pojawiła się stosunkowo nagle i w większości wypadków nie wymaga dużego wkładu (klapa bagażnika), zapewne na początek zabezpieczenia, więcej Jak widać na zdjęciach tylne drzwi pasażera zapewne także należałoby wymienić z powodu pewnej pani na parkingu w Krakowie.. :cenzura:

O środek dbałem jak mogłem - w najbliższych planach było obszycie kierownicy, ale możliwe, że ktoś wolałby oryginalną, więc nie będę tego robić. Fotele są w dość dobrym stanie, zresztą najlepiej zobaczyć na zdjęciach - co kilka miesięcy starałem się zabezpieczać skórę, jedynie fotel kierowcy jest na lewym boczku nieco przetarty.

Mechanicznie jest kilka mankamentów, obecnie Safrana stoi ponieważ niespodziewanie skończył się klocek hamulcowy, mimo, że mechanik na przeglądzie zapewniał, że jeszcze jest trochę :kwasny: Safrana nie pokazuje prędkości, podobno chodzi o przewód od skrzyni biegów (mechanik musiał nie przypiąć gdy robione było sprzęgło). Myślę, że niedługo trzeba będzie także zająć się tłumikiem środkowym, powoli jest coraz głośniej, tzn. nie ma już absolutnej ciszy jak to w Safranach. Mam wrażenie, że wspomaganie działa także nieco słabiej niż dawniej. Gdybym coś sobie przypomniał dopiszę tutaj.

Poza tym auto pali na dotyk, niedawno założona została nowa pompa paliwa, 4 miesiące temu kupiony nowy akumulator z gwarancją i zrobiona poduszka pod silnikiem, możliwe, że do wymiany jest jeszcze ta pod skrzynią biegów/sprzęgłem (?). Załatana drobna nieszczelność spryskiwaczy. Dołożona instalacja LPG jest na bieżąco kontrolowana, wszystko działa bez problemu, choć trzeba podjechać na przegląd bo pika :P

Komplet stalowy z oponami zimowymi (już stare) + komplet alu z letnimi.

Nie wiem ile za nią chcę, na razie wrzucam info tylko tutaj, myślę, że ktoś może być zainteresowany, zapraszam na PW albo tu albo gdziekolwiek. Za jakiś czas zapewne wrzucę na portale.
Last edited by artho on 2017-06-18, 06:06, edited 2 times in total.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Szkoda że takie decyzje.
Oby trafiła w dobre ręce, bo trochę serca i kilka złotówek i fajna sztuka będzie.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Wiele nie trzeba - tak naprawdę więcej czasu niż pieniędzy, noale czas to piniondz :P
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Ten rant błotnika to już niestety w warunkach domowych ciężki do ogarnięcia. Ja bym oddawał szpecom.
Pytanie jak podłoga wygląda i progi?
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Na dniach podniesiemy bo te hamulce zrobię to postram się strzelić foty ;)
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

A z hamulcem klocki są w porządku - coś z zaciskiem. Jednak w 1.5 roku nie rozjechałem całych klocków jak początkowo myślałem :P
Last edited by artho on 2017-06-18, 06:07, edited 2 times in total.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

No to zacisk zregenerowany - udało się, chwilę zajęło ale hamuje jak marzenie.

Do tego wczoraj przegląd LPG z regulacją wtrysków i poprawkami w mapie :)
henry71

Post by henry71 »

Nie sprzedawaj Wal do blacharza albo latitude Kupuj :)
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Jeszcze kilka dni temu przymocowany na nowo ten długi plastik na tylnych drzwiach co mi go pewna pani cofając dotknęła tak, że aż odpadł jak na zdjęciach. Ciepło to znowu remontuję to i owo :D

Jak odłożę za jakiś czas myślę właśnie o Renault Latitude lub Cytronie C5/C6, jakieś +/- 2010 rocznik jako auto wygodne (odgapiając nieco od kuzyna śmigającego za granicą C5-tką ale starszą). Na razie remonty i urządzanie mieszkania czas zajmują - jako auto wół roboczy dla mnie i dziewczyny będzie teraz może służyć Fabia 3 w DSG... :P
Last edited by artho on 2017-06-02, 08:38, edited 1 time in total.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Fabia... to jest jednak różnica w porównaniu do szafki czy C5 lub C6
Ja teraz mam dwuletnie punto jako zastępczy i powiem że to jakaś masakra w środku.
Post Reply