"Nowa" akcyza

Tematyka dowolna

Moderators: SURU, Moderator

Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

SURU wrote: Jeśli nakładamy podatek na alkohol to po to by ludzie nie pili . Jeśli na pracę to po to by ...
Co brałeś :rotfl:
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Jacek957 wrote:
SURU wrote: Jeśli nakładamy podatek na alkohol to po to by ludzie nie pili . Jeśli na pracę to po to by ...
Co brałeś :rotfl:
Lusereczko! :hyhy:
Last edited by RedHead on 2016-12-03, 21:23, edited 1 time in total.
Decentralizacja to przyszłość.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Jacek, rozumiem, że to może być dla Ciebie jak wyjście z matrixa, ale niestety taka jest *prawda.

*prawda - własnymi słowami okraśliłbym to jako coś, czego po prostu nie da się zaprzeczyć. ktokolwiek jakkolwiek by próbował prawdę przekształcić czy też zanegować to koniec końców prawda pozostanie prawdą.

edit: to już szczyt moich filozoficzych wywodów., ale czekam na wyzwania :hyhy:
Last edited by RedHead on 2016-12-03, 21:27, edited 1 time in total.
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

RedHead wrote:Jacek, rozumiem, że to może być dla Ciebie jak wyjście z matrixa
Akcyza jak byście panowie nie chcieli tego nazwać jest haraczem (podatkiem) jaki państwo nakłada na obywatela w wiadomym celu.Doszukiwanie się w akcyzie innych ukrytych celów jest w moim przekonaniu nadużyciem :cwaniak: Gdyby np.akcyza na alkohol została zniesiona to znaczyło by że władza chce (jak bywało za komuny) rozpić obywatela bo pijanym łatwiej manipulować :przestraszony:
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Jest gdzieś ta granica, ludzi jak bydło trzeba trzymać w ryzach. Jeśli wprowadziliby legalizację narkotyków - pomyślcie ile ludzi popadło by w nałóg, o ile więcej zgonów, a ilu przestało by pracować, bo na fazie jest zajebiście,a państwo daje za bezrobotne. Nieważne że to grosze.

Druga sprawa to podatki na papierosy czy alkohol - że ten drugi jest szkodliwy i to bardziej niż marihuana - wszyscy wiedzą. Ale można je łatwo po selekcjonować, opodatkować, mieć nad nimi pełną kontrolę - czysty zysk.

Tak jak wkleił Red, ceny paliw, oraz podatki. Ile czego składa się na cenę paliwa. No tak, ogromna część (około 50%) to podatek. Czyli chęć zysku przez rząd, ale to też nie byłoby wg mnie problemem, bo nie boli tak cena paliwa, jak to - co oni robią z tymi pieniędzmi. Nie dzielą tego budżetu rozsądnie, tylko 70% to jest rozdawnictwo sobie (budżetówka) oraz na bezsensowne pomysły.

500+ to jakieś 23 miliardy złotych rocznie, więc jak mówił Korwin - jeśli rząd ma coś Ci dać - to najpierw musi wziąć. Stąd teraz biorą się fantastyczne pomysły typu wyższa akcyza, podatki od wielkopowierzchniowych sklepów, rosnące ceny paliwa czy wysokie OC. Fajny artykuł trafiłem gdzieś na niewygodne.pl, zakłady ubezpieczeniowe twierdziły że nie musi być takich dużych podwyżek, ale decyzja przyszła z góry, to jest od KNF, zagrozili karami i kontrolami jeśli ubezpieczalnie się nie dostosują.

Zresztą, pozwolę sobie wkleić cytat:
"Otóż 28 września 2015 r., ówczesny przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego - Andrzej Jakubiak - wysłał do wszystkich zakładów ubezpieczeń w Polsce list. W piśmie tym stwierdził, że ceny ubezpieczeń OC nie są dostosowane do faktycznie ponoszonego przez zakłady ubezpieczeń ryzyka. Z uwagi na to zalecił wszystkim ubezpieczycielom podwyższenie składek na OC, stwierdzając jednocześnie, że kto się do tego zalecenia nie dostosuje, będzie się musiał liczyć z kontrolami KNF. Jeśli te wykażą nieprawidłowości, to danemu ubezpieczycielowi będzie groziła finansowa kara lub nawet utrata licencji."

Generalnie źle się dzieje w tym kraju, coraz częściej się zastanawiamy z żoną czy nie wyjechać. Pytanie tylko gdzie. Ostatnio padło hasło Australia, ale nie jest tak łatwo. Ciągle żyjemy nadzieją że będzie lepiej, że coś się zmieni,przyjdzie nowy rząd, przerwą tą nierówną walkę polaków z rządzącymi. Ale lata lecą i nic się nie zmienia - może w końcu warto się obudzić? Ktoś powie że nie mam źle, bo w sumie nie mam. Ale dlaczego nie miałbym mieć lepiej? Może inaczej -lepiej to złe słowo, dlaczego nie mam mieć tak jak średni europejczyk, a mam przecież gorzej, chociaż gorszy nie jestem.

Kiedyś fajnie napisał Henry, byłem zbył głupi że nie spierd*oliłem jak wszyscy uciekali za młodego, a teraz już nie bardzo jest jak.

Wracając do meritum - rząd tnie emerytury, w dupie to mam - i tak nie liczę na nic od nich. Trzeba samemu zapracować, chociaż ostatnio nie dają. Jeśli daliby wolną rękę i powiedzieli: kto nie chce, nie musi płacić zusu - ale niech płaci sam za lekarzy prywatnie oraz nie dostanie wcale emerytury - wiecie co by było? Wzrost o pewnie 3000% bezdomnych na dworcach. Dlatego ludzi trzeba trzymać w ogrodzeniu, jak bydło. To, że wielu to przeszkadza, między innymi i mi - znaczy tylko tyle że widzisz więcej, lub interesujesz się i wiesz jak mogłoby być lepiej.

Kutwa, ile można skakać przez te kłody?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Daroot wrote: Druga sprawa to podatki na papierosy czy alkohol - że ten drugi jest szkodliwy i to bardziej niż marihuana
Tylko problem taki, że akcyza na alkohol czy papiery to ma też zadanie utrudniania dostępu do owych wielce szkodliwych środków. Tylko czy jeżeli litr żubrówki kosztowałby 8zł to czy naprawdę wszyscy rzuciliby się i społeczeństwo Polskie tak zakończyłoby swój żywot ? Czy pilibyśmy tyle samo, a jedynie płacili uczciwiej...
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Daroot wrote:Jest gdzieś ta granica, ludzi jak bydło trzeba trzymać w ryzach. Jeśli wprowadziliby legalizację narkotyków - pomyślcie ile ludzi popadło by w nałóg, o ile więcej zgonów, a ilu przestało by pracować, bo na fazie jest zajebiście,a państwo daje za bezrobotne. Nieważne że to grosze.
Prawda jest taka, że jak ktoś ma pić to i tak będzie pił, a cena alkoholu nie będzie grała roli. Alkoholik zawsze znajdzie coś do zaspokojenia głodu. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku innych narkotyków (alkohol to też narkotyk tylko legalny).
Nie rozumiem dlaczego zakładasz, że ludzie teraz nie mają dostępu do narkotyków. To, że są one nielegalne nie jest równoznacze z tym, że ich nie ma. Czy jeżeli ktoś z Twoich bliskich potrzebowałby marichuany do leczenia to nie załatwił byś im tego? Bo przecież jest nielegalne, no nie? Gdyby moja mama jutro powiedziała mi, że chce sobie dawać w żyłę to czy kwestia nielegalności heroiny ma jakiekolwiek znaczenie? Obawiam się, ze różnica byłaby taka, że kupowałaby towar z lekkim opóźnieniem (oraz niższej jakości czyli bardziej szkodliwy) gdyż musiałaby poszukać dilera.

Inną kwestią jest to, że żyjemy w d***kracji i jedna grupa ludzi rości sobie prawo do zabraniania innym tego co mają robić. Na przykładzie tego co napisałeś ośmielę się zadać Ci pytanie:
Dlaczego uważasz, że masz jakiekolwiek prawo zabronić mi jarania trawy, wciągania nosem czy wstrzykiwania wysokooktanowej w żyłę? Kto to prawo Ci dał, że sądzisz, że możesz mi tego prawnie zabronić? A jak będę chciał chodzić z jedną ręką podniesioną od poniedziałku do niedzieli to też mi tego zabronisz bo to przecież niezdrowe? Wydaje mi się, że nie miałbyś śmiałości aby powiedzieć mi prosto w oczy: słuchaj Marcin - zabraniam ci! Czy w odwecie powinienem zabronić Ci odpalać diesla przed 10 rano czy chodzić do kościoła w niedzielę?

Takie myślenie można porównać do tego, że nie można zlikwidować służby zdrowia bo ludzie umieraliby na ulicach. Kiedyś rozmawiałem z ciocią pielęgniarką na ten temat i odpowiedź jaką od mniej uzyskałem brzmiała tak: no przecież ludzi nie było by stać na to, żeby opłacać lekarzy i szpitale. W odpowiedzi otrzymała ode mnie, że w tej chwili przecież stać ją na lekaży, szpitale i armię urzędników w nfz. Żebyście widzieli jej minę :szok:
Nie twierdzę, że wszystko ma się opierać na tym, że chorujesz to idziesz do szpitala i dostajesz rachunek po wyjściu bo to na obecną chwilę by nie przeszło, ale przecież od tego są ubezpieczenia, co nie? Płacisz ubezpieczenie, a jak zachorujesz to ubezpieczyciel płaci, nie może tak być?
Daroot wrote:Druga sprawa to podatki na papierosy czy alkohol - że ten drugi jest szkodliwy i to bardziej niż marihuana
Wklejam wykres szkodliwości narkotyków (oparty na badaniach naukowych, a nie na politykach: https://www.youtube.com/watch?v=2OcXIhOOVTE )
Na ciemno niebiesko przedstawione jest jak szkodliwe są dla użytkownika, a jasno niebiesko oznacza jak szkodliwe jest dla ludzi w otoczeniu użytkownia.
Image
Daroot wrote: Nie dzielą tego budżetu rozsądnie, tylko 70% to jest rozdawnictwo sobie (budżetówka) oraz na bezsensowne pomysły.
Dodam ciekawostkę. Wiecie, że urzędnicy i wszyscy inni otrzymujący wypłatę z koryta (nauczyciele, lekarze, pani w zusie itp) zamiast otrzymywać pieniążki "na czysto do rączki" (tak byłoby łatwo i wydajnie) to dostają wypłatę "pełną", a z niej potrącane im są podatki. Zdajecie sobie sprawę z tego ile tysięcy urzędników pracuje tylko po to, żeby zbierać podatki od osób, które dostają wypłatę z naszych podatków?
Last edited by RedHead on 2016-12-04, 11:26, edited 5 times in total.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Last edited by RedHead on 2016-12-04, 16:07, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Akcyza

Post by Gutek »

Proste że ja są zmiany to na gorsze, nawet busy wcześniej zwolnione będą miały akcyzę.KURFA :kwasny:
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Akcyz ... &_ticrsn=3
dogbert
Forumowicz
Forumowicz

Re: Akcyza

Post by dogbert »

Proste że ja są zmiany to na gorsze, nawet busy wcześniej zwolnione będą miały akcyzę.KURFA :kwasny:
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Akcyz ... &_ticrsn=3[/quote]

Pomysł przedni i wybitny, opracowany na pewno przez zespół znanych ekspertów. Może w końcu nastąpi wkurwienie w narodzie i zaleją betonem tą skarbnicę bezdennej głupoty na ul. Wiejskiej.
Last edited by dogbert on 2018-12-04, 15:27, edited 1 time in total.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

dogbert wrote:Może w końcu nastąpi wkurwienie w narodzie i zaleją betonem tą skarbnicę bezdennej głupoty na ul. Wiejskiej.
nie chcę Cię rozczarować, ale nic takiego nie nastąpi. Żeby ludzie wyszli na ulicę to musiałoby braknąć kasy na jedzenie, a do tego jeszcze spora droga.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Gutek »

RedHead, Wypowiedz emeryta, za dużo aby umrzeć ,za mało aby żyć. Fuck :kwasny:
dogbert to ścierwo przebije nawet beton :/
Last edited by Gutek on 2016-12-15, 22:16, edited 1 time in total.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Wypowiedz emeryta, za dużo aby umrzeć ,za mało aby żyć.[/quote]

Niestety. Zdałem sobie z tego sprawę jak tusk pożyczył sobie wasze pieniądze z ofe, a ludzie swoim zachowaniem pokazali, że przecież nie stało się nic. :mur:
A jak się okazało, że zadłużać przez rządzących bardziej się nie da, bo wyczerpali limit w stosunku do pkb to podnieśli je wliczając prostytucję oraz narkotyki. Kasa z ofe poszła na ten sam cel - sztuczne zawyżanie pkb aby móc więcej pożyczać.
Rozumiecie, że w tym kraju nielegalne rzeczy są wliczane do pkb? Mnie się to w głowie nie mieści.
Last edited by RedHead on 2018-12-04, 15:27, edited 4 times in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Czy widzicie co się dzieje w i pod sejmem?
Czy to jakiś przewrót? Nie wiem czy jechać i protestować z innymi czy walić to i czekać na rozwój?
Najbardziej to wkur.wia mnie ta policja, przecież ludzi jest więcej! Jak to jest że osły z sejmu obstawili się milicjantami którzy mają broń ? A jak chcesz uderzyć milicjanta to jest już niezgodne z przepisami. Kur.wa, taczki i wypier.dolić wszystkich.

No i nie rozumiem dlaczego ludzie typu tyłu, nie mogą sobie poradzić z hołdą milicjantów, w czym problem? Mamy takich dobrych kibiców, pałki w ręce i eliminować tą milicję !
Last edited by Daroot on 2016-12-17, 09:53, edited 1 time in total.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Jazda,jazda,jazda

Post by Gutek »

Rok na takie akcje czekałem :) Jechać z tym pisowskim ścierwem :kwasny:
Post Reply