Problem z korkiem do wlewu oleju - Safrane 2,5 benzyna

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Sonik

Problem z korkiem do wlewu oleju - Safrane 2,5 benzyna

Post by Sonik »

Witam. Jakiś czas temu nabyłem Safrane 2,5 automat. Chcialem dolac olej do silnika i ku mojemu zdziwieniu nie moge odkrecic korka wlewu oleju. Korek mozna ruszyc po obwodzie mniej wiecej na odleglosc 1,5-2 cm i koniec, jakby mial jakas blokade. Na korku napisane jest po angielsku "see owner's manual" (sprawdz w instrukcji uzytkowania), tylko ze jedyna instrukcja jaka udalo mi sie sciagnac z netu w postaci pdf dotyczy chyba pierwszych modeli Safrane, a moj jest z 1996r, w kazdym razie w instrukcji nie ma jeszcze modelu 2,5. Jestem mocno zdziwiony, pierwszy raz spotkalem sie z takim problemem, ze nie moge w samochodzie odkrecic korka wlewu oleju. O zgrozo poprzedni wlasciciel chyba tez mial ten sam problem (sprowadzil samochod z Francji, jezdzil nim po Polsce ok. 1,5 roku), bo pod maska w jakims korytku komory silnika znalazlem taki maly lejek (jak do herbaty) i szmatke - czyzby olej dolewal przez rurke od bagnetu?!

Wiem, ze to brzmi tragikomicznie, ale naprawde nie moge odkrecic tego korka wlewu oleju, a chcialbym dolac olej, gdyz mam juz poziom MIN.

Z gory dzieki za rzeczowe podpowiedzi.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Jedyna sensowna odpowiedź to wydaje mi się, iż blaszka pod korkiem po prostu Ci się obraca i przekręcając korek - ona stoi w miejscu...
Normalnie to jest właśnie ruch około 2cm.

Proponuję spróbować go wcisnąć w stronę silnika ile tylko siły starczy i spróbować przekręcić, albo odwrotnie - ciągnąć w górę ile się da i również ciągnąć.

Samo oznaczenie na korku może oznaczać by nie wlać nie wiadomo czego do silnika.

Choć u mnie na korku takiego napisu nie ma i jak się patrzy po silnikach na allegro to również tego nie widać - może faktycznie jakiś wynalazek z UK ?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Post Reply