Witam wszystkich.
Nabyłem Safrane w zeszla sobote u starego wlasciciela "gadaczka" gadała po francusku czujnik nie zapietych pasów tez a takze komputer ktory pokazywał spalanie itp. po przejechaniu kilkunastu kilometrow wszystko umarło komputer pokazuje tylko ile przejechano od ostatniego postoju a po zatankowaniu w miejscu gdzie powinien pokazywac spalanie sa 4 poziome kreski, przycisk na przelaczniku wycieraczek nie reaguje na jego wcisniecie czym moze to byc spowodowane. BARDZO PROSZĘ O POMOC .
Najpierw sprawdził bym bezpieczniki odpowiedzialne za wyświetlanie informacji na zegarach, jeżeli będą dobre to podłączenie kostek w zegarach co wiąże się z rozkręcaniem deski rozdzielczej, no i jednocześnie można sprawdzić samą gadaczkę pod fotelem kierowcy oraz przyciski od niej przy zegarku. To ostatnie można zrobić przy okazji wykręcania zegarów i będzie to 3 lub cztery śruby więcej do wykręcenia. Jeżeli gadaczka przestała działać a w ostatnim czasie wycierałeś kurz to być może wcisnąłem przycisk power od gadaczki a powinien być wyciśnięty ewentualnie wcisnąłeś przycisk DIS co powoduje tylko odegranie fanfary typu "tada" i tylko wyświetlanie na wyświetlaczy zegarka napisu SPEECH. Poza tym można przed rozkręcaniem od razu cisnąć przycisk REP od gadaczki i wtedy powinna się przywitać, franuski "Bievneu, je suis lordinetor du board la sovejon racionele", niemiecki "wilkommen aunbach die kontrol system ist angeshalted" po angielskiemu i niderlandzku nie powiem bo no kapiszi
[ Dodano: 2010-01-16, 19:21 ]
Bo jak poza przywitaniem nic nie powie to wynikałoby, że nie istnieje w systemie żaden błąd.
Probowalem wlaczac i wylaczac ale nic glucha cisz nawet nie mruknie wiec sprobuje z tymi zegarami mam nadzieje ze to cos da a ktore bezpieczniki sa odpowiedzialne za to ustrojstwo?
Acha i swieci sie jeszcze poducha i service jak wyjalem bezpiecznik od poduchy to zegary tylko sie podswietlaly zgasly wskazania kilometrow itd.
Last edited by milan on 2010-01-16, 20:03, edited 1 time in total.
milan wrote:a ktore bezpieczniki sa odpowiedzialne za to ustrojstwo?
Teraz Ci nie powiem, bo musiałbym zejść do samochodu, ale jak ściągniesz zaślepkę bezpieczników to od drugiej jej strony masz pomalowane kwadraciki w różnych kolorach z różnymi symbolami i będziesz musiał rozkminić, który to. Reszta symboli wygląda intuicyjnie.
milan wrote:Acha i swieci sie jeszcze poducha i service
Pod fotelami masz przewody z niebieskimi wtyczkami z reguły szwankuje ta pasażera. Ale I pod fotelem pasażera i swoim rozłącz je przy wyłączonym zapłonie i zepnij jeszcze raz. Błąd poduszki powinien zniknąć. No chyba, że któraś jest po strzale.
Ja też miałem podobny problem a mianowicie komputer pokazywał mi tylko przejechane kilometry, ale włączyłem test wskaźników (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) i wszystko jest ok.
Tak tylko u mnie przelaczniki nie reaguja przy ich wciskaniu wyjalem licznik oraz ten panel ktory wyswietla rds i sa na nim przelaczniki od syntezatora, sprawdzilem polaczenia i wszystko wyglada w porzadku a "gadaczka nadal nie gada" i komputer nadal niechce pokazac innych odczytow oprocz tego ile przejechal samocho wiec jesli ktos ma jakis pomysl zeby namowic moj syntezator do gadania i zmosic komputer do prawidlowego dzialanie PROSZE O POMOC
[ Dodano: 2010-01-22, 13:10 ]
To jeszcze raz ja czy jestescie w stanie cos podpowiedziec? czy przyczyna moze byc sa modul ktory znajduje sie pod siedzeniem kierowcy? juz rozbebeszylem caly kokpit i rece mi opadaja.
milan wrote:Tak tylko u mnie przelaczniki nie reaguja przy ich wciskaniu wyjalem licznik oraz ten panel ktory wyswietla rds i sa na nim przelaczniki od syntezatora, sprawdzilem polaczenia i wszystko wyglada w porzadku a "gadaczka nadal nie gada" i komputer nadal niechce pokazac innych odczytow oprocz tego ile przejechal samocho wiec jesli ktos ma jakis pomysl zeby namowic moj syntezator do gadania i zmosic komputer do prawidlowego dzialanie PROSZE O POMOC
[ Dodano: 2010-01-22, 13:10 ]
To jeszcze raz ja czy jestescie w stanie cos podpowiedziec? czy przyczyna moze byc sa modul ktory znajduje sie pod siedzeniem kierowcy? juz rozbebeszylem caly kokpit i rece mi opadaja.
Ale komp też nie pokazuje ? Bo mnie gadaczka również nie gada od nowosci ale komp ok...
Więc napisz co i jak. A i czy robiłeś test zegarów i czy wykazało jakieś błędy ?
Na komuterze pokazuje sie tylko ile przejechane od ostatniego wyzerowania licznika i nijak nie da sie tego przelaczyc, a jak zaswieci sie rezerwa to wskazanie zmienia sie samo i pokazuje ile zostalo do przejechania na tym paliwie. A jesli chodzi o gadaczke to napierdzielała po francusku jak ja kupowalem a teraz kaplica zreszta nie swieci sie czujnik nie zapietych pasow a swiecil sie w dniu zakupu acha no i jak nalezy zrobic test tych zegarow?
Last edited by milan on 2010-01-26, 18:16, edited 2 times in total.
-test zegarów TUTAJ
-komputer na rezerwie zawsze przełącza się w trym pokazywania ilości paliwa ale potem można przełączyć na to co chcemy.
-żarówka od pasów nie świeci bo się pewnie przepaliła
-gadaczka nie gada bo pewnie ją wyłączyłeś, wypróbuj trzy klawisze nad środkową kratką nawiewu tuż obok zegarka, jeden z nich wyłącza gadaczkę, jeden powtarza ostatni komunikat i jeden przełącza w tryb dyskretny przy którym słychać zamiast gadaczki tylko gong
Last edited by Seth on 2010-01-26, 19:00, edited 1 time in total.
Seth wrote:wypróbuj trzy klawisze nad środkową kratką nawiewu tuż obok zegarka, jeden z nich wyłącza gadaczkę, jeden powtarza ostatni komunikat i jeden przełącza w tryb dyskretny przy którym słychać zamiast gadaczki tylko gong
Ten największy guzik prostokątny powinien być wyciśnięty, wtedy gadaczka jest włączona.
milan wrote:Na komuterze pokazuje sie tylko ile przejechane od ostatniego wyzerowania licznika i nijak nie da sie tego przelaczyc, a jak zaswieci sie rezerwa to wskazanie zmienia sie samo i pokazuje ile zostalo do przejechania na tym paliwie.
Wyrobił się przycisk w dźwigni od wycieraczek. Trzeba rozebrać i odgiąć taką blaszkę. Nie da się tego wytłumaczyć bez foto których nie mam. Ta blaszka robi zwarcie do masy przez co przełączają się poszczególne tryby komputera pokładowego.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
-komputer na rezerwie zawsze przełącza się w trym pokazywania ilości paliwa ale potem można przełączyć na to co chcemy
-żarówka od pasów nie świeci bo się pewnie przepaliła
-gadaczka nie gada bo pewnie ją wyłączyłeś, wypróbuj trzy klawisze nad środkową kratką nawiewu tuż obok zegarka, jeden z nich wyłącza gadaczkę, jeden powtarza ostatni komunikat i jeden przełącza w tryb dyskretny przy którym słychać zamiast gadaczki tylko gong[/quote]
zarowka dobra bo sa momenty ze sie zapala zapne pas i jak odepne juz sie nie swieci, gadaczka ma wszyskie wlaczniki wycisniete wiec powinna dzialac a nie dziala.
[ Dodano: 2010-01-26, 18:54 ]
Wyrobił się przycisk w dźwigni od wycieraczek. Trzeba rozebrać i odgiąć taką blaszkę. Nie da się tego wytłumaczyć bez foto których nie mam. Ta blaszka robi zwarcie do masy przez co przełączają się poszczególne tryby komputera pokładowego.
Więc przełaccznik da sie rozebrac sproboje to zrobic moze cos pomoze
Skoro żarówka raz się pali a raz nie to problem jest ten sam, musisz zdemontować i tak zegary, żeby dogiąć blaszki od gniazda tej żarówki
a skoro masz wciśnięte wszystkie klawisze gadaczki to również ten który ją wyłącza więc trudno żeby gadała
No to jak gadaczka siedzi cicho to radziłbym zajrzeć pod swój fotel, odkręcić plastiki i zobaczyć czy ona w ogóle siedzi pod fotelem. Odnośnie żaróweczki to niekoniecznie jak pisze Seth będą to jej wąsy nieprzywierające do nadruku płytki a czujnik przy zapięciu bo jak sam wspomniałeś po zapięciu i odpięciu pasów przestaje ona świecić. Więc proponowałbym wsiąść do auta i troszkę pomachać gniazdem zapięcia pasów lub troszkę w nią popukać i zobaczyć czy żarówka będzie na to reagowała.
milan wrote:Pod fotelem kierowcy sa dwa pudla jedno aluminiowe a drugie plastytkowe czarne
jedno "pudło" to jest gadaczka (ta aluminiowa w prążki) natomiast drugi plastikowy to komputer (jeśli można to tak nazwać) od ustawień foteli elektrycznych.
Co do niezapiętych pasów, sprawdź połączenia pod fotelem - być może tkwi przyczyna w zaśniedziałych stykach...
Last edited by Daroot on 2010-01-28, 19:14, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości