Jaki wybrać olej - silnik / skrzynia

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
bartek1

Jaki wybrać olej - silnik / skrzynia

Post by bartek1 »

Wiem że tematu oleju było multum na forum ale mam pytanie jakim najlepszym olejem zalać silnik 2.0 16 v - ELF / CASTROL / MOBIL i przy okazji jakim olejem zalać skrzynię biegów .
Last edited by bartek1 on 2010-01-25, 18:10, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Kolego, różnice między poszczególnymi firmami są tak znikome w danej klasie oleju, że naprawdę nie ma znaczenia co wybierzesz :)
Renault zaleca oleje Elf ;)
Jeśli jeździsz na półsyntetyku - nie zmieniaj na pełny syntetyk ani na minerał (jeśli nie ma takiej potrzeby).

Rozpiskę jakie oleje powinieneś używać masz w instrukcji obsługi.
Tą stronę masz TUTAJ
Last edited by Daroot on 2010-01-25, 18:15, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
arek

Post by arek »

Do skrzyni Elf Tranself NFP 75W-80 (zastąpił wycofany TRX 75W-80), do silnika najlepiej taki jaki był, a fabrycznie zalewany jest Elf :)
milesmm

Post by milesmm »

ja u siebie zalalem Elfa 10w40 polsyntetyk zalezy co miales wczesniej lane i jaki masz przebieg jak wczesniej miales mineral to zebys nie zalal polsyntetykiem bo mozesz rozszczelnic silnik wyplukujac wszystko
Renault ogólnie zaleca zaleca Elfa

Image
Last edited by milesmm on 2010-01-25, 18:19, edited 1 time in total.
bartek1

Post by bartek1 »

NOO... PANOWIE TAKICH SZYBKICH ODPOWIEDZI TO CHYBA NA ŻADNYM FORUM NIE MA !!!!!!
WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Komentarz dodany przez: Rufus: 2010-01-27, 23:33 ]
nie krzyczymy na forum - proszę poprawić - Rufus

[ Dodano: 2010-01-25, 18:45 ]
Jeszcze tylko malutkie pytanko - ile wchodzi litrów (oleju) do silnika i do skrzyni biegów .
ps.
Co do pytania milesmm mam zalanego pół syntetyka elf ale myślałem że może zalewacie
czymś lepszym - dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich !!!
Last edited by bartek1 on 2010-01-27, 23:35, edited 5 times in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Do Twojego silnika wchodzi dokładnie 6.2 litra.
Do skrzyni biegów - 2.2 litra.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
vviking
Forumowicz
Forumowicz

Post by vviking »

a do 6V24 3.0 ile oleju wchodzi? w ile litrów powinienem się zaopatrzyć? :) ostatnio jeździłem na jakimś Castrolu półsyntetycznym, chciałem wlać coś od Elf'a jak książka każe. Może ktoś coś podpowiedzieć, polecić? Przebieg 115 tys.
Zasadniczo chodzi o to, żeby nie stać się idiotą
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Wg manuala wchodzi 4.9 litra razem z filtrem.
Kazdy polsyntetyk, wedle uznania :)
Jesli chcesz cos lepszego, proponuje popatrzec na motula.
vviking
Forumowicz
Forumowicz

Post by vviking »

dzięki za podpowiedź, zainteresuję się produktami Motul, a tak przy okazji bo filtr oleju też będę wymieniał rzecz jasna a słyszałem gdzieś, że Filtrony są słabe.. prawda to czy brednie? Ktoś może coś polecić innego w razie czego?
Zasadniczo chodzi o to, żeby nie stać się idiotą
Post Reply