Witam mam problemik ze sprzęgłem
Chodzi o to że nagle pedał przestał odbijać (odbija do połowy i pomagam mu butem wrócić na swoje miejsce po zmianie biegu) Sprawdzałem sprężynę i raczej jest ok zastanawiam sie czy przez te mrozy zamarza mi olej w skrzyni ba czy to w ogóle możliwe.
W lecie miałem wymianę tarczy i docisku (niestety nie były nowe) Panowie dolewali olej do skrzyni później ja tez dolewałem bo jeszcze było mało
HELP czy moje sprzęgło umiera ?
Czy wystarczy wymienić olej w skrzyni i na jaki?
Last edited by Spidertaxi on 2010-01-26, 18:27, edited 2 times in total.
Po pierwsze olej w skrzyni nie ma nic do sprzęgła.
Po drugie wysprzęglik i przewód hydrauliczny łączący pedał ze sprzęgłem jest tuż obok silnika, który jak się rozgrzeje to jest dość wydajnym kaloryferem. Wniosek gdyby to była wina mrozu to pedał nie odbijałby tylko na zimnym silniku.
Olej do skrzyni to ELF Tranself TRX 75W80W wlewasz ok 2.2 litra
Prawdopodobnie uciekł ci płyn hydrauliczny. Sprawdź rezerwuar sprzęgła. Jest za zbiornikiem na płyn hamulcowy. Od razu mówię one nie są połączone.
Sprzęgło łapie nisko czy wysoko??
Sprawdź czy łapa sprzęgła o nic się nie blokuje.
Poza tym istnieje opcja szukaj, Sprzęgło i wysprzęglik był wałkowany z każdej strony
Jeśli łapie nisko to albo się kończy tarcza sprzęgła, albo brakuje płynu. Tylko tam delikatnie z otwieraniem zbiornika, bardzo łatwo jest uszkodzić membranę.
W żadnym wypadku od wspomagania. Z tego co jest napisane na forum DOT-4 pasuje, musisz go nalać pod ta gumową membranę i módl się by pomogło. Bo tego wysprzęglika praktycznie nie da się odpowietrzyć. Doradzam jeszcze poczytać o wysprzęgliku na forum.
Bieniu odpowietrzał ale to trwało 2h. Odnośnie wysprzęglika to się faktycznie módl bo dzisiaj Goli zamówił (dostępne tylko w ASO) za 915zł, wysprzęglik nie jest dostępny jako osobna część i w tej cenie jest w komplecie pompka od pedału sprzęgła, wężyki no i zbiorniczek. Objawy miał takie same z tego co w sobotę z nim rozmawiałem, do tego nie mógł wrzucać biegu, a żeby to uczynić musiał na zmianę wciskać i wyciągać pedał z podłogi i tak co któreś skrzyżowanie. Jeszcze mówił, że pod jakąś gumka, nie pamiętam, w zbiorniczku jakiś muł, syf był coś w postaci piasku. Jak już będziesz zamawiał to się staraj jak najszybciej bo Goliemu ostatnią sztukę do ASO w Kaliszu wysyłali z magazynu centralnego.
Last edited by Crissu84 on 2010-01-26, 20:35, edited 1 time in total.
Jeśli znajdzie kogoś z PIKURA z oklejonym autem, kto zgodzi się mu kupić wysprzęglik to będzie miał taniej o 24%. Chyba, że to tylko w Krakowie tak się da
Last edited by Roadrunner on 2010-01-26, 21:04, edited 1 time in total.
No ogólnie Goli podał cenę detaliczną w ASO bo po znajomości załatwił za 730zł. Spidertaxi, jak masz firmę albo rodzice mają firmę i jest samochód służbowy to wrzucisz sobie w koszty.
Roadrunner wrote:Jeśli znajdzie kogoś z PIKURA z oklejonym autem, kto zgodzi się mu kupić wysprzęglik to będzie miał taniej o 24%. Chyba, że to tylko w Krakowie tak się da
W Krakowie mamy taką umowę z Dealerem
Co by nie było to jakieś 200 zł taniej.
Panowie miałem podobny problem W mojej safrance padł wysprzęglik próbowaliśmy naprawiać stary ale to efekt na góra 3 tygodnie. Tak jak mówicie nie można dostać osobno wysprzęglika bo jest to układ zamknięty pompa + zbiornik + wysprzęglik. Problem jest nawet z jego odpowietrzeniem. Mój mechanik znalazł wysprzęglik od innej renówki który posiadał odpowietrznik, było podobne mocowanie trochę poprawił i sprzęgło (odpukać w niemalowane) działa. Męczył się z tym chłopak 2 dni ale zrobił. Koszt wysprzęglika z wymianą wyniósł mnie 350zł. Coś mi mówił że miał pomysł aby ominąć wysprzęglik i ten układ hydrauliczny stosując linkę ale to był chwilowy "przebłysk" i nie wiem czy miałby w ogóle zastosowanie.
Przecież można kupić używany wysprzęglik, ja za swój dałem 100 zł/kpl. Co prawda trochę zabawy jest z odpowietrzaniem ale wszystko da się zrobić, co do płynu to ja lałem DA-1
Bieniu wrote:Przecież można kupić używany wysprzęglik, ja za swój dałem 100 zł/kpl. Co prawda trochę zabawy jest z odpowietrzaniem ale wszystko da się zrobić, co do płynu to ja lałem DA-1
Bieniu, może zrobiłbyś z tego jakiś manual i wrzucił w instrukcje obsługi ?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Ciężka sprawa bo musiał bym zpowietrzyć układ. A później znów go odpowietrzać, a jak opiszę to bez zdjęć to nikt tego nie zrozumie. Ale jak tylko będę miał okazję to zrobię manuala.
Bieniu, a mógł byś podrzucić przynajmniej tak na szybko kilka wskazówek, spostrzeżeń na ten temat ?
Na dniach czeka mnie odpowietrzenie wysprzęglika i nie wiem do końca jak się do tego zabrać.
Był bym strasznie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
Spidertaxi, duze wlales tego DOT-3?? U mnie odbija cale sprzeglo, ale w stosunku do innych aut ciezko mi chodzi, lub mam takie wrazenie. Jednak warto bedzie dolac plynu jesli brakuje.
Last edited by Cakes on 2010-02-02, 17:36, edited 1 time in total.
Cakes Nalałem na full poczekałem chwilę aż ocieknie do przewodu żebym mógł nałożyć uszczelkę nie wylewając.Precyzyjniej bardzo mało tyle co zbiorniczek pomieścił.
Jeszcze nie sprawdzałem czy zassał ale pewnie niedługo jeszcze raz sprawdzę.