Spalanie wersji 2.0 Phase II
Spalanie wersji 2.0 Phase II
Witam,
aktualnie mam Mondziaka z silnikiem 1,8. Ostatnio jak sprawdziłem spalanie to wyszło mi jakieś 12,1 l/100km. Moim zdaniem jest to sporo. Jeżdżę ogólnie spokojnie. Trasa większość Pruszków- Warszawa i powrót (czyli praca, praca...). Większość trasy jest spokojna i bez korków. Zdarzają się jeszcze (nieraz nawet częściej) krótkie wypady do sklepu, przedszkola itp. Właśnie w takich warunkach Mondziak pali tyle.
A jak w takich warunkach może palić taka Renia. Nie wykluczone że za jakiś czas będę się rozglądał za innym samochodem (Safranka dlatego że kiedyś miałem R25 i byłem bardzo z niego zadowolony). Nie ukrywam że nie mam dużo kasy i ważne jest żeby nie palił bardzo dużo (nie chcę instalować gazu) dlatego myślę o tej wersji.
Czytałem opinię że silnik 2.5 pali tyle co 2.0 ale nie chce mi się do końca aż tak w to wierzyć.W końcu kucyki trzeba poić. I jeszcze jedno pytanie czy w tym silniku padają cewki jak w Lagunkach?
Dlatego pytam jak to wygląda w Waszym przypadku? Bo w parametrach silnika ze strony jest że spalanie miejskie 12,7 dla wersji 2.0 a dla 2.5 jeszcze więcej.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
aktualnie mam Mondziaka z silnikiem 1,8. Ostatnio jak sprawdziłem spalanie to wyszło mi jakieś 12,1 l/100km. Moim zdaniem jest to sporo. Jeżdżę ogólnie spokojnie. Trasa większość Pruszków- Warszawa i powrót (czyli praca, praca...). Większość trasy jest spokojna i bez korków. Zdarzają się jeszcze (nieraz nawet częściej) krótkie wypady do sklepu, przedszkola itp. Właśnie w takich warunkach Mondziak pali tyle.
A jak w takich warunkach może palić taka Renia. Nie wykluczone że za jakiś czas będę się rozglądał za innym samochodem (Safranka dlatego że kiedyś miałem R25 i byłem bardzo z niego zadowolony). Nie ukrywam że nie mam dużo kasy i ważne jest żeby nie palił bardzo dużo (nie chcę instalować gazu) dlatego myślę o tej wersji.
Czytałem opinię że silnik 2.5 pali tyle co 2.0 ale nie chce mi się do końca aż tak w to wierzyć.W końcu kucyki trzeba poić. I jeszcze jedno pytanie czy w tym silniku padają cewki jak w Lagunkach?
Dlatego pytam jak to wygląda w Waszym przypadku? Bo w parametrach silnika ze strony jest że spalanie miejskie 12,7 dla wersji 2.0 a dla 2.5 jeszcze więcej.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Niestety, safrana to ciężkie auto i z silnikiem 2.0 16V oszczędne nie jest. Spalanie jest identyczne lub delikatnie większe niż w 2,2Si (12V, ph1). Obawiam się, że jedyną opcją jest instalacja gazowa lub zakup mniejszego auta. Możesz również rozważyć zakup diesla, który w safranach znany jest z niskiego spalania.
Last edited by RedHead on 2010-02-08, 22:41, edited 1 time in total.
Moja Renia 25 miała silnik 2,2 8V i spalała 12-14l (lato-zima). Tylko że wtedy to głównie krótkie trasy i raz na jakiś czas na działkę. Wtedy to mi mniej przeszkadzało bo mniej jeździłem ale teraz już inaczej na to patrze.
Jeśli chodzi o diesla to mam obawy przed ewentualnymi awariami a raczej kosztami związanymi z ich usunięciem (wtryski,pompa itp). Ja wiem,że nie mam co szukać takich samochodów z małym przebiegiem a szczególnie diesla. Tyle że dla mnie ważny jest stan ogólny samochodu i silnika a nie tylko ślepe patrzenie w przebieg. Przykład to właśnie R25 z przebiegiem 322kkm a chodziła jak marzenie.
Ale właśnie jakie jest takiego silniczka spalanie?
Jeśli chodzi o diesla to mam obawy przed ewentualnymi awariami a raczej kosztami związanymi z ich usunięciem (wtryski,pompa itp). Ja wiem,że nie mam co szukać takich samochodów z małym przebiegiem a szczególnie diesla. Tyle że dla mnie ważny jest stan ogólny samochodu i silnika a nie tylko ślepe patrzenie w przebieg. Przykład to właśnie R25 z przebiegiem 322kkm a chodziła jak marzenie.
Ale właśnie jakie jest takiego silniczka spalanie?
Jak nie chcesz gazować silnika to tylko diesel.
Last edited by Rufus on 2018-12-08, 11:08, edited 1 time in total.
Jak kupiłbym z samą benzyną to sama instalacja też kosztuje a na to już pewnie nie byłoby mnie stać. Dodatkowo dochodzą przeglądy instalacji konserwacja itp. A jak już kupiony z instalacją to też nie wiadomo jak była użytkowana , już kiedyś kupiłem Omegę gdzie lały wtryski benzynę bo były zatarte. A do tego nie chcę mieć mniejszego bagażnika.
Czyli tylko diesel. Ale ile Wam palą te silniczki benzyny (nie gazu) bo tej informacji nie napisaliście?
Czyli tylko diesel. Ale ile Wam palą te silniczki benzyny (nie gazu) bo tej informacji nie napisaliście?
Cytat pochodzi z tego tematu.piotreksl wrote:Spadek mocy w porównaniu do benzyny czuć, jednak da się jeździć i wyprzedzać. Ze spalanie też nie jest źle, bo na trasie Berlin-Bydgoszcz-Słupsk (koło 700km) spalił mi koło 9l/100km przy jeździe tak to 120km/h. W mieście ci nie powiem, bo jak trzeba zalać to leje, i nie patrze ile spala, bo i tak nic to nie zmieni, ale wydaje mi się, że wychodzi koło 14l
http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/safrane/ tutaj można sprawdzić spalanie każdego samochodu. Najlepsze jest to, że dane pochodzą od użytkowników a nie od producenta
rafik, te dane są chyba mało obiektywne - każdy chwali to co ma, a jeśli chodzi o spalanie to też niektóre chyba z palca wyssane.
Ja osobiście nie wierzę w tamte komentarze - miałem kilka autek w karierze i w zasadzie ocena użytkowania każdego z nich odbiega dość sporo od ocen zawartych w tamtym serwisie.
Ja osobiście nie wierzę w tamte komentarze - miałem kilka autek w karierze i w zasadzie ocena użytkowania każdego z nich odbiega dość sporo od ocen zawartych w tamtym serwisie.
Last edited by Rufus on 2010-02-09, 22:29, edited 1 time in total.
Rufus na autocentrum należy patrzeć te samochody co maja dużo wpisówRufus wrote:rafik, te dane są chyba mało obiektywne - każdy chwali to co ma, a jeśli chodzi o spalanie to też niektóre chyba z palca wyssane.
wtedy są 100% pewne, bo raczej każdy wpisuje aby zobaczyć koszty.
Jeśli są 2 lub 3 wpisy paliwowe to nie należy tego brać w ogóle pod uwagę.
Właśnie do tego typu informacji podchodzę z dużym dystansem. Dlatego takie pytanie zadałem tutaj do użytkowników a nie czytałem tam. Wiem że pewnie ta wersja nie jest królem ekonomiki ale może nie będzie paliła więcej niż Mondziak teraz.
Może ktoś nie zagazował swojej Renii i ma podobną trasę jak ja. A to mi by znacznie pomogło dowiedzieć się o spalaniu.
Nie którzy nieraz piszą że w mieście spalił tyle ale miasto też miastu nierówne.
Pytam się bo samochodzik jest interesujący.
Może ktoś nie zagazował swojej Renii i ma podobną trasę jak ja. A to mi by znacznie pomogło dowiedzieć się o spalaniu.
Nie którzy nieraz piszą że w mieście spalił tyle ale miasto też miastu nierówne.
Pytam się bo samochodzik jest interesujący.
Witam... do kolegi z poprzedniego wpisu... tez jestem ze starachowic i bardzo chetnie spotkał bym sie i pogadał o wspólnej pasji czyli Safrane
a co do silnika 2.0 16v to mam zalozony zwykły gaz i jestem bardzo zadowolony z jego działania a takze ze spalania .... poza miastem udaje mi sie zejśc do 9l a w miescie nigdy nie przekroczyłem 10.5l .... takze ja bardzo polecam ta jednostke napędową ....

Last edited by bombel on 2010-02-11, 20:04, edited 1 time in total.
Jakoś nie uwierzę że spaliła Ci w mieście 10,5 litra gazu... No bez jajbombel wrote:Witam... do kolegi z poprzedniedo wpisu... tez jestem ze starachowic i bardzo czhetnie spotkał bym sie i pogadał o wspulnej pasji czyli Safranea co do silnika 2.0 16v to mam zalozony zwykły gaz i jestem bardzo zadowolony z jego działania a takze ze spalania .... poza miastem udaje mi sie zejśc do 9l a w miescie nigdy nie przekroczyłem 10.5l .... takze ja Bardzo polecam ta jednostke napędową ....

To ile ona Ci bierze benzyny w mieście? 9 litrów?
Trochę przesadziłeś...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Daroot powiedz dlaczego miałbym kłamać .... pisze jak jest ... moja jazda po mieście nie wyglada tak ze ruszam i cjągne na kazdym biegu do 3/4 lub nawet 5 tyś. obrotów.... mimo ze jestem młody
to nie jestem zbyt wyrywny i wole oszczednie.... druga sprawa to jest zwykła instalacja gazowa... Pozdrawiam

Last edited by bombel on 2010-02-11, 20:03, edited 1 time in total.
Nie napisałem że kłamiesz.
Dlatego że to właśnie jest II generacja a nie sekwencja to będzie większe zużycie gazu, poza tym:
a) silnik ma 136 KM przy 6000 obr/min
-piszesz ze nie kręcisz go nawet do 3 czy 4 tysięcy, czyli momentem raczej nie jeździsz
b) samochód waży 1450kg - to nie jest mało
c) producent mówi o spalaniu w mieście rzędu 12.5-13litrów
Jeździsz na gazie czyli przy dobrej instalacji 1-1.5 litra więcej...
Podusmowując - albo źle liczysz te spalanie, albo próbujesz "zaimponić"
a nie wyszło.
Do 10 litrów gazu w mieście to może brać Corsa, Clio albo Peugeot 206 ale nie safrane...
Dlatego że to właśnie jest II generacja a nie sekwencja to będzie większe zużycie gazu, poza tym:
a) silnik ma 136 KM przy 6000 obr/min
-piszesz ze nie kręcisz go nawet do 3 czy 4 tysięcy, czyli momentem raczej nie jeździsz

b) samochód waży 1450kg - to nie jest mało
c) producent mówi o spalaniu w mieście rzędu 12.5-13litrów
Jeździsz na gazie czyli przy dobrej instalacji 1-1.5 litra więcej...
Podusmowując - albo źle liczysz te spalanie, albo próbujesz "zaimponić"

Do 10 litrów gazu w mieście to może brać Corsa, Clio albo Peugeot 206 ale nie safrane...
Tutaj się w pełni z kolegą zgodzę - takie wyniki ma osiągać ta safi w mieście w manualu.milan wrote:Moja Safrane gazu pali 13-14 ma zalozona nowa sekwencje ale wydaje mi sie ze nie jest to
Last edited by Daroot on 2010-02-11, 20:05, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Właśnie tu jest trafna uwaga : miasto a miasto. Jedno może być małe a inne duże.
Jeżeli byłoby to tyle co mój mondek teraz to jest to dla mnie dopuszczalne, czyli ok 12l . Trasa głownie Pruszków Warszawa i troszkę krótkich dystansów np do sklepu.
W lecie będzie tylko mniej (mondek brał poniżej 11l ). A może okazać się że Renia będzie bardziej ekonomiczna w takim użytkowaniu.
Jeżeli byłoby to tyle co mój mondek teraz to jest to dla mnie dopuszczalne, czyli ok 12l . Trasa głownie Pruszków Warszawa i troszkę krótkich dystansów np do sklepu.
W lecie będzie tylko mniej (mondek brał poniżej 11l ). A może okazać się że Renia będzie bardziej ekonomiczna w takim użytkowaniu.