Spalanie wersji 2.0 Phase II

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

studys

Spalanie wersji 2.0 Phase II

Post by studys »

Witam,
aktualnie mam Mondziaka z silnikiem 1,8. Ostatnio jak sprawdziłem spalanie to wyszło mi jakieś 12,1 l/100km. Moim zdaniem jest to sporo. Jeżdżę ogólnie spokojnie. Trasa większość Pruszków- Warszawa i powrót (czyli praca, praca...). Większość trasy jest spokojna i bez korków. Zdarzają się jeszcze (nieraz nawet częściej) krótkie wypady do sklepu, przedszkola itp. Właśnie w takich warunkach Mondziak pali tyle.
A jak w takich warunkach może palić taka Renia. Nie wykluczone że za jakiś czas będę się rozglądał za innym samochodem (Safranka dlatego że kiedyś miałem R25 i byłem bardzo z niego zadowolony). Nie ukrywam że nie mam dużo kasy i ważne jest żeby nie palił bardzo dużo (nie chcę instalować gazu) dlatego myślę o tej wersji.
Czytałem opinię że silnik 2.5 pali tyle co 2.0 ale nie chce mi się do końca aż tak w to wierzyć.W końcu kucyki trzeba poić. I jeszcze jedno pytanie czy w tym silniku padają cewki jak w Lagunkach?
Dlatego pytam jak to wygląda w Waszym przypadku? Bo w parametrach silnika ze strony jest że spalanie miejskie 12,7 dla wersji 2.0 a dla 2.5 jeszcze więcej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Niestety, safrana to ciężkie auto i z silnikiem 2.0 16V oszczędne nie jest. Spalanie jest identyczne lub delikatnie większe niż w 2,2Si (12V, ph1). Obawiam się, że jedyną opcją jest instalacja gazowa lub zakup mniejszego auta. Możesz również rozważyć zakup diesla, który w safranach znany jest z niskiego spalania.
Last edited by RedHead on 2010-02-08, 22:41, edited 1 time in total.
studys

Post by studys »

Moja Renia 25 miała silnik 2,2 8V i spalała 12-14l (lato-zima). Tylko że wtedy to głównie krótkie trasy i raz na jakiś czas na działkę. Wtedy to mi mniej przeszkadzało bo mniej jeździłem ale teraz już inaczej na to patrze.
Jeśli chodzi o diesla to mam obawy przed ewentualnymi awariami a raczej kosztami związanymi z ich usunięciem (wtryski,pompa itp). Ja wiem,że nie mam co szukać takich samochodów z małym przebiegiem a szczególnie diesla. Tyle że dla mnie ważny jest stan ogólny samochodu i silnika a nie tylko ślepe patrzenie w przebieg. Przykład to właśnie R25 z przebiegiem 322kkm a chodziła jak marzenie.
Ale właśnie jakie jest takiego silniczka spalanie?
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Jak nie chcesz gazować silnika to tylko diesel.
Last edited by Rufus on 2018-12-08, 11:08, edited 1 time in total.
studys

Post by studys »

Jak kupiłbym z samą benzyną to sama instalacja też kosztuje a na to już pewnie nie byłoby mnie stać. Dodatkowo dochodzą przeglądy instalacji konserwacja itp. A jak już kupiony z instalacją to też nie wiadomo jak była użytkowana , już kiedyś kupiłem Omegę gdzie lały wtryski benzynę bo były zatarte. A do tego nie chcę mieć mniejszego bagażnika.
Czyli tylko diesel. Ale ile Wam palą te silniczki benzyny (nie gazu) bo tej informacji nie napisaliście?
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

piotreksl wrote:Spadek mocy w porównaniu do benzyny czuć, jednak da się jeździć i wyprzedzać. Ze spalanie też nie jest źle, bo na trasie Berlin-Bydgoszcz-Słupsk (koło 700km) spalił mi koło 9l/100km przy jeździe tak to 120km/h. W mieście ci nie powiem, bo jak trzeba zalać to leje, i nie patrze ile spala, bo i tak nic to nie zmieni, ale wydaje mi się, że wychodzi koło 14l
Cytat pochodzi z tego tematu.
rafik

Post by rafik »

http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/safrane/ tutaj można sprawdzić spalanie każdego samochodu. Najlepsze jest to, że dane pochodzą od użytkowników a nie od producenta
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

rafik, te dane są chyba mało obiektywne - każdy chwali to co ma, a jeśli chodzi o spalanie to też niektóre chyba z palca wyssane.
Ja osobiście nie wierzę w tamte komentarze - miałem kilka autek w karierze i w zasadzie ocena użytkowania każdego z nich odbiega dość sporo od ocen zawartych w tamtym serwisie.
Last edited by Rufus on 2010-02-09, 22:29, edited 1 time in total.
studys

Post by studys »

Jeśli chodzi o diesla to problem w tym że moja żona nie jest ich zwolennikiem i bardzo się krzywi.
A jak wygląda odpalanie w takie mrozy jak były w tym roku. Momentami mój mondziak miał problemy w sensie wolno kręcił ale odpalał. Dieselek przy takich obrotach to by nawet pewnie nie drgnął.
ralf7

Post by ralf7 »

Rufus wrote:rafik, te dane są chyba mało obiektywne - każdy chwali to co ma, a jeśli chodzi o spalanie to też niektóre chyba z palca wyssane.
Ja osobiście nie wierzę w tamte komentarze - miałem kilka autek w karierze i w zasadzie ocena użytkowania każdego z nich odbiega dość sporo od ocen zawartych w tamtym serwisie.
Rufus na autocentrum należy patrzeć te samochody co maja dużo wpisów
wtedy są 100% pewne, bo raczej każdy wpisuje aby zobaczyć koszty.
Jeśli są 2 lub 3 wpisy paliwowe to nie należy tego brać w ogóle pod uwagę.
studys

Post by studys »

Właśnie do tego typu informacji podchodzę z dużym dystansem. Dlatego takie pytanie zadałem tutaj do użytkowników a nie czytałem tam. Wiem że pewnie ta wersja nie jest królem ekonomiki ale może nie będzie paliła więcej niż Mondziak teraz.
Może ktoś nie zagazował swojej Renii i ma podobną trasę jak ja. A to mi by znacznie pomogło dowiedzieć się o spalaniu.
Nie którzy nieraz piszą że w mieście spalił tyle ale miasto też miastu nierówne.
Pytam się bo samochodzik jest interesujący.
milan

Post by milan »

Moja Safrane gazu pali 13-14 ma zalozona nowa sekwencje ale wydaje mi sie ze nie jest to duzo biorac pod uwage jej wage, no a komfort jazdy tym samochodem jes nie do opisania.
bombel
Forumowicz
Forumowicz

Post by bombel »

Witam... do kolegi z poprzedniego wpisu... tez jestem ze starachowic i bardzo chetnie spotkał bym sie i pogadał o wspólnej pasji czyli Safrane :) a co do silnika 2.0 16v to mam zalozony zwykły gaz i jestem bardzo zadowolony z jego działania a takze ze spalania .... poza miastem udaje mi sie zejśc do 9l a w miescie nigdy nie przekroczyłem 10.5l .... takze ja bardzo polecam ta jednostke napędową ....
Last edited by bombel on 2010-02-11, 20:04, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

bombel wrote:Witam... do kolegi z poprzedniedo wpisu... tez jestem ze starachowic i bardzo czhetnie spotkał bym sie i pogadał o wspulnej pasji czyli Safrane :) a co do silnika 2.0 16v to mam zalozony zwykły gaz i jestem bardzo zadowolony z jego działania a takze ze spalania .... poza miastem udaje mi sie zejśc do 9l a w miescie nigdy nie przekroczyłem 10.5l .... takze ja Bardzo polecam ta jednostke napędową ....
Jakoś nie uwierzę że spaliła Ci w mieście 10,5 litra gazu... No bez jaj :)
To ile ona Ci bierze benzyny w mieście? 9 litrów?

Trochę przesadziłeś...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
bombel
Forumowicz
Forumowicz

Post by bombel »

Daroot powiedz dlaczego miałbym kłamać .... pisze jak jest ... moja jazda po mieście nie wyglada tak ze ruszam i cjągne na kazdym biegu do 3/4 lub nawet 5 tyś. obrotów.... mimo ze jestem młody :D to nie jestem zbyt wyrywny i wole oszczednie.... druga sprawa to jest zwykła instalacja gazowa... Pozdrawiam
Last edited by bombel on 2010-02-11, 20:03, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Nie napisałem że kłamiesz.
Dlatego że to właśnie jest II generacja a nie sekwencja to będzie większe zużycie gazu, poza tym:
a) silnik ma 136 KM przy 6000 obr/min
-piszesz ze nie kręcisz go nawet do 3 czy 4 tysięcy, czyli momentem raczej nie jeździsz :)
b) samochód waży 1450kg - to nie jest mało
c) producent mówi o spalaniu w mieście rzędu 12.5-13litrów
Jeździsz na gazie czyli przy dobrej instalacji 1-1.5 litra więcej...

Podusmowując - albo źle liczysz te spalanie, albo próbujesz "zaimponić" :D a nie wyszło.

Do 10 litrów gazu w mieście to może brać Corsa, Clio albo Peugeot 206 ale nie safrane...
milan wrote:Moja Safrane gazu pali 13-14 ma zalozona nowa sekwencje ale wydaje mi sie ze nie jest to
Tutaj się w pełni z kolegą zgodzę - takie wyniki ma osiągać ta safi w mieście w manualu.
Last edited by Daroot on 2010-02-11, 20:05, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Adolvo

Post by Adolvo »

oj nie ma się co pieklić.. "miasto" a "miasto" to może być baaaardzo duża różnica..

moja ostatnio bierze 9,9l/100km :D.. tyle, że jeszcze trochę benzyny do rozgrzania :)
studys

Post by studys »

Właśnie tu jest trafna uwaga : miasto a miasto. Jedno może być małe a inne duże.
Jeżeli byłoby to tyle co mój mondek teraz to jest to dla mnie dopuszczalne, czyli ok 12l . Trasa głownie Pruszków Warszawa i troszkę krótkich dystansów np do sklepu.
W lecie będzie tylko mniej (mondek brał poniżej 11l ). A może okazać się że Renia będzie bardziej ekonomiczna w takim użytkowaniu.
Post Reply