2.0 Aut, Nie odpaliła po zgaszeniu

Sprawy związane z mechaniką

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Tygro78
Forumowicz
Forumowicz

2.0 Aut, Nie odpaliła po zgaszeniu

Post by Tygro78 »

Witam, wczoraj pierwszy raz od 2 lat Renia zastrajkowała. Szczęście w tym że 6 kilometrów od domu^^. Zatrzymałem się na myjni, opłukałem odrobinkę, i już nie odpaliłem. Objawy jak na odpalaniu na włączonym biegu, żadnych "styk, styk" rozrusznika, kontrolki tak jak przy zwykłym odpaleniu gaśnie wyświetlacz klimy i licznik kilometrów , czyli tak jak normalnie. Najgorsze jest to że po przestaniu dzisiejszej nocki rano bez żadnych problemów zapaliła.
Gdzie szukać przyczyny?
Roadrunner

Post by Roadrunner »

Coś został zalane? Myłeś podwozie??Może woda wlazła do rozrusznika?Przy najbliżej okazji przejrzyj kable biegnące pod podwoziem, może jakiś jest źle zaizolowany i dostał wodę.
Tygro78
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tygro78 »

Mam pełną oryginalną zabudowę silnika (pod maską czysto i sucho), fakt że skupiłem się mocniej na umyciu przednich kół, ale myjnie zaliczam raz w tygodniu i zwykle więcej poświęcam uwagi i wody wnękom . Bardzo to niepokojące, zastosuję się do rady i zobaczymy
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

Możesz spróbować odpalić np. na N czy jest to samo co na P. Swego czasu (w innym samochodzie) miałem problem z pozycjonerem i auto paliło na lekko cofniętym lewarku na P :) Pewnie to nie to ale można sprawdzić.
zbigu
Forumowicz
Forumowicz

Post by zbigu »

michalkrk wrote:ożesz spróbować odpalić np. na N czy jest to samo co na P. Swego czasu (w innym samochodzie) miałem problem z pozycjonerem i auto paliło na lekko cofniętym lewarku na P :)
Mam pytanie odnośnie tej wypowiedzi, przepraszam kolegę , że się podpinam pod temat:
wyjechałem z warsztatu po wymianie nagrzewnicy , środek był totalnie rozebrany. Na światłach po wciśnięciu hamulca czułem jak samochód
chce jechać do przodu , tak jakby był na pół sprzęgle,
czy mogli w warsztacie zle ustawić drążek biegów ( automat),
czy można to jakoś sprawdzić
Również nie odpala , tak jakby był nie w pozycji P lub N.
Samochód stoi w warsztacie, przed przyjazdem pytałem trzy razy czy mają
komputer do safrany z 93r ,gość stwierdził, żebym nie zawracał głowy , tylko przyjeżdżał, po dwóch tygodniach stania w warsztacie gość mi mówi ,
że podłączy go do clipa. chciałem sprawdzić silnik i skrzynię + odpalenie samochodu. Po lekturze na forum mam poważne wątpliwości czy się
połączą. W poprzednim warsztacie elektryk z Renault stwierdził , że nie ma
komunikacji z komputerem.
Czy Clip może mieć oprogramowanie do safrane z 93 roku?
Jezdziłem tym samochodem 3 dni ( 2,5 miesiąca od zakupu), totalna załamka . na szczęście mam jeszcze niezawodną Lagunę.Mimo wszystko
jestem dobrej myśli :)
3,0 v6i 93r.RXE
automat
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

zbigu wrote:Czy Clip może mieć oprogramowanie do safrane z 93 roku?
W mojej (95') clip się połączył, ale nie czytał wszystkiego co powinien.
Decentralizacja to przyszłość.
Żuku
Forumowicz
Forumowicz

Post by Żuku »

zbigu ja niebawem będę miał cały komplet do odczytu safi , mam też XR25, będę testował na swojej , śledź ten temat TUTAJ
mam taką samą safi jak twoja tylko rok 96
Last edited by Żuku on 2011-01-09, 19:09, edited 1 time in total.
zbigu
Forumowicz
Forumowicz

Post by zbigu »

dzięki , jak uruchomię silnik , to na pewno się odezwę :)
pozdrawiam
3,0 v6i 93r.RXE
automat
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

zbigu spróbuj czy odpala np. na D, R albo 2,1/L czy co tam jest w safrance. Najlepiej kręcić cały czas i przejechać lewarkiem od P do 1 czy na którymkolwiek biegu zaskoczy. Od lewarka do skrzynii idzie linka, której napięcie jest tez ważne ale, że auto na hamulcu rwie do przodu to nie wiem czego może być skutkiem. Co do połączenia najlepszy na pewno byłby XR25-S, który jest na wyposażeniu wiekszości ASO (w krakowie leży już na strychu :) ale do mojej się przydał bo żaden clip się wtedy nie połączył, pomimo, że jakiś miesiąc wcześniej clip się łączył).
Last edited by michalkrk on 2011-01-09, 23:05, edited 2 times in total.
troja26

Post by troja26 »

Clipem nie połączysz się z safranem z 93r. Mechanik poleciał w ciu.... ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

troja26 wrote:Clipem nie połączysz się z safranem z 93r. Mechanik poleciał w ciu.... ;)
To zależy od wersji oprogramowania, a coraz więcej zakładów (np ASO) dostają aktualizacje.
Moja biti łaczy się z CLIPem ale nie widzi większosci funkcji, jak np.zawieszenie
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Post Reply