3.0 V6 24V

L7X-713

Moderators: SURU, Moderator

Daroot
Forumowicz
Forumowicz

3.0 V6 24V

Post by Daroot »

Widzę że ostatnia rubryka w silnikach jest pusta, więc uzupełniam.

Bardzo przyjemny motor, następca Z7X - czyli wieczny i bezawaryjny.
Zdarzają się poszczególny przypadki zgonów tych silników, ale to wszystko kwestia obsługi.

Nie każdy pamięta lub nie chce wiedzieć że instrukcja przewiduje olej do tego silnika 10W40 czyli półsyntetyk. Wiele osób leje nawet 0W** klasy - ale ten motor w budzie ma ciepło, bardzo ciepło i jest obawa o kwestię lepkości oleju już w tych temperaturach.

Silnik najlepiej jeździ na oryginalnych świecach, (średnio 40zł sztuka) a nie zamiennikach. Poza tym zostaje kwestia cewki która nie jest tania a jak pokazuje forum- co jakiś czas lubi się wysypać. Oryginał to w tej chwili 500zł średnio, a zamiennik połowę ceny.

Kwestia rozrządu to koszty około 1500zł z wymianą -czy to dużo - zostawiam to do oceny użytkownikom.

Silnik bardzo mocny, z dużym momentem. Słabym elementem jest skrzynia (niemiecka) która nie pozwala mu rozwinąć skrzydeł.

Reszta kosztów utrzymania jak w każdym silniku.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

A jak wygląda zużycie paliwa (beznyzyny) np. na trasie 110-120 km/h ?
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

9 do 10 l
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Dzięki za info. Wychodzi na to, że jeśli bym kupił szafę bez elpidżi, a moja jazda samochodem to głównie trasy ok. 70 - 90 km, to raczej nie opłaca się wkłądac instalacji, a i eksploatacja mnie nie zje. Spalanie trasa 130-140 to ok. 11 l ??
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

nie licz na to. gaz nawet jakbys załozył zwróci sie po 20 tys moze 15
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Mam nie liczyć na to, że eksploatacja mnie nie zje? Przypuszczam, że porządny gaz to minimum 3500 pln - zwróci się po 20 tkm?
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

ja zakładałem za 3300. sterownik diego g3 wtryski hany parownik kme silver. zrobiłem juz na niej 26 tys i juz dawno sie zwróciła.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Daroot, piszesz wyżej, że silnik najlepiej pracuje na oryginalnych świecach - czyli NGK?
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

NGK PFR6E-10. Najważniejsze żeby były jednoelektrodowe.

Co do gazu? Myślę że szybko będziesz myślał nad gazem przy tym silniku :D Krótkie czasy wtrysku potrzebują szybkich wtryskiwaczy - jak już będziesz myślał o lpg ;)

Najmniejsze spalanie ma przy 140km/h, jak będziesz jechał 110 czy 120km/h to będzie wyższe - z czasem to zaobserwujesz.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Dzięki!!
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

A jak wygląda sprawa z rozrządem? U mnie był wymieniany w 06.2008 i przejechane ma tylko 25tkm (potwierdzone) - co ile lat producent zaleca wymianę, zakładając, że kryterium jest czas, a nie przebieg??
Last edited by Atropos on 2013-11-01, 11:56, edited 1 time in total.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Większość głosów jakie słyszałem mówiło o 5 latach żywotności paska od rozrządu.
Tylko czy to jest prawda, czy chwyt marketingowy? A jak pasek leżał na półce 1,5 roku od wyprodukowania, co znaczy że już tylko na 3,5 roku go można włożyć?
Ja po różnych rozmowach stwierdziłem że trzeba po prostu kontrolować stan paska.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Moja opinia? Nie zmieniać paska, ten pasek nie pęknie - nie ma takiej opcji. Słuchamy tylko czy nie zaczynają szumieć łożyska (rolki). One najprędzej się rozpadną i zablokują rozrząd.

Poza tym - koszt rozrządu do 3.0 to 1200-1400zl z robocizną. Drugi motor to koszt powiedzmy 700zł ;) Wiem - nielogiczne, ale ekonomicznie uzasadnione :D
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

Darku a skąd takie przekonanie ze nie pęknie? wszystko ma swoją granicę wytrzymałości. polecieć może pompa wody i przeskoczyć rozrząd. ja po woli chyba będę się przymierzał do wymiany.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

misiek_pt wrote:Darku a skąd takie przekonanie ze nie pęknie? wszystko ma swoją granicę wytrzymałości. polecieć może pompa wody i przeskoczyć rozrząd. ja po woli chyba będę się przymierzał do wymiany.
No ale pompa wody jak poleci - to oznacza ze przestanie krecic wirnikiem mimo ze kolo zebate bedzie sie krecic... chyba ze stanie z zatarcia, tak ? O to chodzi?

Kazdy kto widzial ten pas transmisyjny, stwierdzi ze on nie ma szansy peknac :)
Safrankowicz

Post by Safrankowicz »

Zgadzam sie z darkiem, leży u mnie taki po wymianie i rzeczywiście widać ze nie do zajechania jest 😊
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

tak o zatarcie. u mnie tez jest taki pasek;)
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Czy producent mówił o żywotności 5 lat? Ja będę robił u siebie na wiosnę komplet z pompą.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Dobrze kojarzę, że do silnika wchodzi 4,9 litra oleju?
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

dokładnie 4,9l
Post Reply