Olej wspomagania kierownicy + wymiana

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Olej wspomagania kierownicy + wymiana

Post by wojtas80 »

Witam wszystkich.

Jaki olej powinien być zastosowany do przekładni wspomagania kierownicy? Posiadam zwykłą, nie aktywną przekładnię. Poza tym mam pytanie, gdzie znajduje się korek spustowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

NIe ma korka spustowego, można go upuścić odkręcając wąż od chłodnicy oleju wspomagania i kręcić kierownicą w lewo i w prawo na zgaszonym silniku. Warto aby przednie koła były podniesione.
Olej do zalania to zwykły czerwony ATF 220 - 1 litr Ci wystarczy.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Czytałem że skutecznym i prostym sposobem jest odpięcie węże powrotnego od zbiorniczka wyrównawczego. Zaślepienie pozostałej dziury w zbiorniczku a odłączony wąż do jakiejś miski czy czegoś żeby się wylewało.
I tak jak Daroot napisał kręcić w lewo i w prawo żeby przepompować cały stary płyn, pilnując i dolewając nowego płynu do zbiorniczka, żeby nie zapowietrzyć układu.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Czym kierujecie się przy decyzji o wymianie płynu? Kolor?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

kobiecą intuicją :rotfl:
A tak serio to podejrzewam że nikt się nigdy nad tym nie zastanawiał i nie wiem czy ktokolwiek wymieniał.
Last edited by patrys4891 on 2015-12-10, 10:21, edited 1 time in total.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

ATF

Post by Gutek »

W życiu nie wymieniałem :D bo i po co ? jak się po kilku dniach sprzedaję auto :P .Co innego safrane , no i tu też nie wymieniam tylko dolewam :D A czy ATF to się psuje :P
Post Reply