Zapowietrzony układ hamulcowy? - problem

Sprawy związane z mechaniką

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
SaszaKce
Forumowicz
Forumowicz

Zapowietrzony układ hamulcowy? - problem

Post by SaszaKce »

Witajcie

Mam problem z moją renia. Autko ma miękki pedal hamulca, hamuje bardzo słabo, temperatury nabiera tylko jeden układ po przekątnej czyli koło LT i PP.

Co zostało wymienione:

Wszystkie przewody elastyczne
Klocki tarcze przód tył
Zaciski zostały zregenerowane ( przednie samodzielnie bo są łatwe w składaniu, tylnymi zajęła się firma specjalizująca się takich naprawach po tym jak przy próbie rozkręcania ukrecila mi się jedną ze śrub :)

Układ stał pusty przez kilka dni, zanim udało mi się skompletować wszystkie części i odebrać tylne zaciski z naprawy. W tym czasie musiałem usunąć samochód z podnośnika i nie wiem po co wcianolem kilka razy pedal hamulca, mogłem uszkodzić pompę w ten sposób?

Gdy udało się nam wszystko poskładać przyszła pora na odpowietrzenie i zalanie nowym płynem i teraz zaczynają się schodki, wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką a autko dalej nie hamuje. Próbowałem odpowietrzyć na różne sposoby, od najdalszego koł, od najbliższego , po przekątnej i na odpalonym, zgaszonym silniki. p rzez odpowietrznik wypływa płyn bez powietrza. Wszystko jest szczelne nigdzie nie ubywa płynu.

Miał ktoś może podobny przypadek? Przychodzą mi do głowy dwie opcje, pompa hamulcowa powiedziała papa lub zapowietrzylem układ ABS. Co sądzicie ? Nie mam już pomysłów :(

Zanim zabrałem się za remont ukk hamulcowego było wszystko oki, hamulce były jak brzytwa w skp się śmiali że przód ma siłę hamowania jak ciężarówka 6 kn chyba. :) Uszczelki trzymające zbiorniczek w pompie były robione już kiedyś, nie było po tej operacji żadnych problemów.

Panowie jakieś sugestie? Bo już nerwowy się staje przez ten samochód ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Pompkę i przepompuj przez układ podciśnieniowo.
Zapłon wyłączony, wtedy elektrozawory absu nie pracują, układ otwarty do przepompowania gotowy :)
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Tak jak Daroot pisze, przepompuj jeszcze więcej płynu przez układ. Myślę że litr przepompujesz to przy okazji wymienisz sobie cały płyn w układzie :)
Do tego jest jeszcze kwestia ułożenia się klocków do tarczy, to też powoduje że hamulec jest gumowy.
Dodatkowo może jeszcze mogą być zabrudzone olejem czy smarem klocki i/lub tarcze.
SaszaKce
Forumowicz
Forumowicz

Post by SaszaKce »

Płyn jest nowy, tak jak mówiłem układ stał pusty przez kilka dni. Zabrudzenie wykluczam bo srogo wyczyściłem wszystko zmywaczem. Zwykłe odpowietrzanie nie przynosi skutku :) przelałem z kolegą chyba 1 L płynu przez wszystkie koła i ani bąbelka powietrza nie widać. Nie pierwszy raz wymieniam płyn, a w reni również i nigdy nie miałem takiego upierdliwego przypadku :)

Nie wiem czy dobrze rozumiem przepompowanie układu podciśnieniowo ale zrobiłem sobie z innego korka do zbiorniczka dekielek z wentylkiem, spróbuje pod niedużym ciśnieniem w ten sposób odpowietrzyć :) Dam znać jak poszło !
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

ja ostatnio sobie podmieniłem klocki z przodu na używane i też miałem gumowy pedał i dochodził do samej podłogi. Jakieś 50km po mieście i już jest wszystko dobrze.
Ten objaw ja obserwuję za każdym razem jak coś robie przy hamulcach. Jak nie wymieniam klocków to jest minimalny a jak wymieniam to się właśnie wszystko musi ułożyć.
Jak robiłeś wszystkie koła, to ja radzę pojeździć i pohamować żeby się wszystko ułożyło.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

patrys4891, "ułożenie" się to tak 200-500km ?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

w moim przypadku poniżej 100km w mieście
SaszaKce
Forumowicz
Forumowicz

Post by SaszaKce »

Safrane ciągle wygrywa. Przez każde koło przepompownie zostało chyba z 500 ml płynu i dalej hamuje tylko jedna sekcja po przekątnej. Jutro będę miał zestaw naprawczy pompy hamulcowej. Koszt jest śmieszny więc sproboje wymienić uszczelnienia na pompie i potem ponownie kompleksowo odpowietrzyć układ.

Patrys odkąd mam te auto przednie hamulce wymieniałem już dwukrotnie i zawsze było ok. Nie było nigdy efektu aż tak miękkiego hamulca. To nawet nie jest tak że auto słabo hamuje, tylko stara się trochę zwolnić. Ogólnie zagraża bezpieczenstwu.

Regenerowal ktoś z Was kiedyś pompę ham? To raczej prosty temat nie?:)

Od jakiego koła zaczynacie odpowietrzanie w Waszych szafkach? Zawsze robiłem to od najdalszego koła. Teraz próbowałem już innymi sposobami bez efektu niestety. Leci ciągle sam plyn.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Ja wymieniałem gumki w pompie- łatwizna. Klocki lego trudniejsze.
Zabezpieczenie, tłoczki, dwie sekcje, sprężynka. Rozbierzesz to zobaczysz.

Aha, zwróć uwagę tylko na kierunek montażu uszczelek, by nie pracowały "pod prąd".
Last edited by Daroot on 2016-10-26, 19:55, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Post Reply